Годината на Металния бик: Времето на силата, увереността и упоритата работа Снимка: © Getty Images

Време е да сложим край на Годината на Плъха и да навлезем в Годината на Металния бик.

Лунната Нова година, или т.нар. пролетен фестивал в Китай, настъпва на 12 февруари, а тържествата започват още от предходния ден.

Новата година е моментът, в който животът се преражда, а семействата се събират, за да споделят заедно надеждата за по-добри времена.

По традиция празникът се отбелязва в компанията на роднини и приятели. Макар че коронавирусната пандемия вече не се отразява толкова радикално върху всекидневния живот на Китай, все пак властите призовават гражданите да посрещнат Китайската Нова година по-скромно.

Това е най-важният и популярен празник в съвременната култура на Китай, като почивните дни могат да продължат за период от близо 15 дни.

От 11 до 17 февруари е седмицата на официалния национален празник, а за някои от жителите на държавата това е единственият по-дълъг период извън работа.

Времето е достатъчно дълго за т.нар. "голямо преселение" - стотици милиони души трябва да изминат стотици километри и да се върнат обратно у дома след празниците. Лунната Нова година се отбелязва и в Малайзия, Виетнам, Южна Корея, Камбоджа, Сингапур и др.

Всяка година се характеризира от един от 12-те китайски зодиакални знаци, комбиниран с един от петте елемента - дърво, огън, земя, метал и вода. Съвпаденията между двете групи се повтарят в цикъл от 60 години. Много хора приемат символиката им като предзнаменование и се влияят от него при вземането на важни решения за живота си.

Тази година е посветена на Металния бик, който символизира силата, увереността, упоритата работа и движението.

Най-новата Нова Година! Готови ли сме за ерата на Водoлея?

Дата на празника може да варира между края на януари или средата на февруари, защото се определя в зависимост от новолунието. Ако годините в грегорианския календар се дефинират от цикъла на завъртането на Земята около Слънцето, източната традиция го допълва с проследяването на етапите от лунната обиколка около Земята.

В навечерието на празника домовете се почистват и украсяват с червени знамена, цветя и произведения на изкуството.

Приготвянето на специални ястия е част от ритуала - цялата риба на трапезата символизира благополучието, тестените дъмплинги са символ на богатство, а нудълите - на дълъг живот.

В нощта на Нова година се пускат огнени фенери и фойерверки, с които по традиция се прогонват злите духове. Червеното е символът на радостта, щастието и просперитетът, затова цветът е навсякъде по време на новогодишните тържества. Прието е например да се подаряват специални червени пликове с пари за късмет.

Годината на Металния бик ще приключи на 31 януари 2022 г., когато ще се постави началото на периода на Водния тигър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024