Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света Снимка: © Getty Images

До 300 милиона работни места на пълен работен ден по света могат да бъдат автоматизирани по някакъв начин като резултат от най-новата вълна изкуствен интелект, надигнала се от появата на платформи като ChatGPT, сочат изчисленията на анализаторите от Goldman Sachs.

В свой доклад те прогнозират, че 18% от работата в световен мащаб може да бъде компютъризирана, като ефектът ще се усети по-силно в развитите икономики, отколкото в развиващите се пазари.

Служителите с бели якички се смятат за по-застрашени от физическите работници. Според икономистите административните работници и адвокатите ще бъдат най-засегнати, докато при професиите, изискващи физическо натоварване или трудещи се на открито, като например строителството и ремонтните дейности, ефектът ще е „слаб“.

Професиите, за които ресурси като ChatGPT са реална заплаха

В САЩ и Европа приблизително две трети от настоящите работни места „са изложени на някаква степен на AI автоматизация“, а до една четвърт от цялата работа би могла да бъде извършвана изцяло от изкуствен интелект, смятат от банката.

Ако генеративният изкуствен интелект (б.р. – технологията зад чатбот сензацията ChatGPT) „изпълни обещаните си възможности, пазарът на труда може да бъде изправен пред значителни сътресения“, пишат икономистите.

ChatGPT, който може да отговаря на запитвания и да пише есета, вече накара много предприятия да преосмислят начина, по който хората трябва да работят всеки ден.

Този месец неговият разработчик представи най-новата версия на софтуера, задвижващ бота – GPT-4. Платформата веднага впечатли първите потребители със способността си да опростява кодирането, бързо да създава уебсайт от проста скица и да полага изпити с високи оценки.

По-нататъшното използване на такъв изкуствен интелект вероятно ще доведе до загуба на работни места, прогнозират икономистите от Goldman Sachs. Но те отбелязват историческите наблюдения, че технологичните иновации, които първоначално изместват работниците, са създавали и ръст на заетостта в дългосрочен план.

Въпреки че работните места може да се променят, широкото внедряване на AI в крайна сметка може да увеличи производителността на труда – и да повиши глобалния БВП със 7% годишно за период от 10 години, според Goldman Sachs.

„Въпреки че въздействието на AI върху пазара на труда вероятно ще бъде значително, повечето работни места и отрасли са само частично изложени на автоматизация и следователно е по-вероятно да бъдат допълнени, а не заменени от AI”, допълват икономистите.

Анализите им показват, че повечето работници са заети в професии, които са частично изложени на автоматизация с AI. Очаква се, че след внедряването на такъв тип технологии те вероятно ще приложат поне част от освободения си капацитет към други, по-продуктивни дейности, които увеличават производството.

„Комбинацията от значителни спестявания на разходи за труд, създаване на нови работни места и повишаване на производителността на труда за не изместените работници повишава възможността за бум на производителността на труда, подобен на тези, последвали появата на по-ранни технологии с общо предназначение като електромотора и персоналния компютър.“

Защо ChatGPT е най-важният технологичен възход от десетилетия според Бил Гейтс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024