Защо ChatGPT е най-важният технологичен възход от десетилетия според Бил Гейтс Снимка: © Getty Images

Възходът на изкуствения интелект (AI) е най-важният технологичен напредък от десетилетия насам, пише съоснователят на Microsoft Бил Гйетс в статия в блога си. Според него това нещо е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон.

„Той ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и общуват помежду си“, смята Гейтс.

Едва ли е изненада, че милиардерът обръща внимание и на т.нар. генеративен изкуствен интелект, който стои зад инструменти като нашумелия чатбот ChatGPT. А те се характеризират със способността да отговарят на въпроси онлайн, използвайки естествен език, подобен на човешкия.

OpenAI, която създаде ChatGPT, през януари 2023 г. получи многомилиардна инвестиция (около 10 млрд. долара) от Microsoft, където Бил Гейтс все още работи като съветник. Това е вторият път, в който компанията бива подкрепена от гиганта, като сега финансовата инжекция е многократно по-голяма – явен знак за напредъка на технологията и потенциала на приложение.

Чатоботовете, задвижвани от AI, изведнъж станаха обект на огромен публичен интерес. Редица големи компании – с различен интензитет и продължителност – работят по подобни инструменти отдавна, но сега, покрай бума на ChatGPT, започнаха да се надпреварват с изявления коя докъде е стигнала.

Потенциално най-големият конкурент на ChatGPT е пуснатият тази седмица за публично ползване Bard, с които Google ще опита да навакса изоставането си от OpenAI. Тестове показват, че той умее да дава обоснован философски отговор на въпроса за смисъла на живота. Компетентно е успял да обясни и историята на руско-китайските отношения в контекста на срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин, пише технологичният редактор на BBC.

„За разлика от ChatGPT, Bard има достъп до актуални събития.“

Подемът на ChatGPT

Гейтс пише, че се среща с екипа на OpenAI от 2016 г. насам. През 2022 г. е отправил предизвикателство към тях да обучат изкуствен интелект, който да може да издържи изпит по биология за напреднали. Но с едно изрично и доста коварно условие – инструментът да не бъде специално обучен да отговаря на въпроси по биология.

Няколко месеца по-късно те разкриват резултатите – почти перфектни, казва той. И допълва, че след изпита е помолил изкуствения интелект да напише отговор на баща с болно дете. По думите му той се е справи по-добре, отколкото мнозина биха могли.

„Знаех, че току-що съм видял най-важния напредък в технологиите след графичния потребителски интерфейс (GUI).“

Графичният потребителски интерфейс е визуален дисплей, който позволява на човек да взаимодейства с изображения и икони, а не с такъв, който показва само текст и изисква въвеждане на команди. Разработването му доведе до създаването на операционните системи Windows и Mac OS през 80-те години на миналия век и продължава да бъде ключова част от компютрите.

Според Бил Гейтс AI доведе до подобен преломен момент в потребителските технологии и ще им даде мощен тласък.

Бъдещето на AI

Милиардерът, който е съпредседател на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, призова правителствата да работят с индустрията за „ограничаване на рисковете“ от AI.

Същевременно не пропусна да изтъкне, че технологията може да се използва за спасяване на човешки живот. И даде пример с медицината и държавите от третия свят. „Усъвършенстването на AI ще бъде особено важно за бедните страни, където се случва по-голямата част от смъртните случаи на деца под 5-годишна възраст“, пише той.

„Много хора в тези страни никога не посещават лекар, а AI ще помогне на здравните работници, които те посещават, да бъдат по-продуктивни.“

Приложение изкуственият интелект би могъл да има при изпълнението на повтарящи се задачи, като например при застрахователни искове, работа с документи и водене на бележки.

Но за да се случи това, е необходим целенасочен подход към AI технологиите в бъдеще. „Пазарните сили естествено няма да произведат AI продукти и услуги, които да помагат на най-бедните. Обратното е по-вероятно“, коментира той, насочвайки вниманието към един от рисковете – задълбочаването на технологичното неравенство.

„С надеждно финансиране и правилни политики правителствата и филантропията могат да гарантират, че AI се използват за намаляване на неравенството“, вярва все пак Гейтс.

"Точно както светът се нуждае от най-умните си хора, фокусирани върху най-големите му проблеми, така и ние ще трябва да фокусираме най-добрите AI-и в света върху най-големите му проблеми.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024