Снимка: © Getty Images

Френската актриса Корин Мазиеро предизвика фурор по време на церемонията по раздаване на филмовите награди "Сезар", след като се съблече чисто гола на сцената.

Причината е желанието на Мазиеро да демонстрира несъгласие с ограничителните мерки на правителството заради Covid-19 и липсата на достатъчно подкрепа от държавата за артистите, оставени без работа.

За да връчи наградата за "Най-добър костюм", 57-годишната актриса излезе на сцената с наметало - магарешка кожа, а под него носеше бяла рокля, оцапана с кръв.

Водещата на церемонията отбелязва, че дрехата й изглежда "противна", Мазиеро попита "Защо, ти да не си веган?" . Актрисата обясни, че е поискала оригиналната златиста рокля на Катрин Деньов от филма "Магарешка кожа", но й обяснили, че "тя е прекалено скъпа, а събитието - не достатъчно важно".

Мазиеро отхвърли наметалото си, за да покаже, че носи и друго "боклучаво" облекло, но дрехата остана на раменете й само няколко секунди. На гърдите си тя бе написала "Няма култура, няма бъдеще", а на гърба си: "Върни ни изкуството, Жан!" - призив по адрес на френския премиер Жан Кастекс.

При разголването й цялата зала избухна в аплодисменти, а Мазиеро остана на сцената, за да представи номинираните в категорията за "Сезар".

Водещата на церемонията Марина Фоис също не пропусна да разкритикува правителството за това, че кината и театрите във Франция са затворени в продължение на месеци.

"Затвориха младите хора, затвориха кината и театрите, забраниха концерите, но отвориха църквите - понеже сме секуларна държава - за да може на църква да ходят старите хора, на които е разрешено да излизат. А когато, слава Богу, бяха затворени театралните зали и вече нямаше толкова големи потоци от хора, успяхме да организираме много по-големи опашки пред търговските центрове, за да можем да си подаряваме за Коледа вещи, които и без това имаме и ще продадем на следващия ден в eBay, но направихме всичко това, за да подкрепим медицинския персонал...", коментира тя в началния си скеч.

"Не е вярно, че властта не направи нищо през това време - министърът на културата мадам Башло имаше време да издаде книга "Живот в розово", предлага се в Amazon за 18 евро, в която споделя рецепта за паста с горгонзола... Тя казва, че горгонзолата била хубава, но аз губя доверие във Вас, г-жо министър. Губя доверие във Вас. Пармезанът е хубав, горгонзолата - не. Губя доверие в ресорния си министър в момент, в който на карта е поставено бъдещето на киното и изключителната френска култура", каза още Фоис.

По-късно от администрацията на Министерството на културата обявиха, че въпросната книга така и не е написана и не се продава, но издателството, което е обявило предварителните продажби в Amazon, все още не я е премахнало. Така или иначе Башло не присъстваше на церемонията. "Пари мач" се позовава на нейни сътрудници, които твърдят, че министърът на културата е посетила зала "Олимпия", но само за да даде интервю за Canal+ и да поздрави пристигналите гости. Тя не е останала в залата по време на самото раздаване на наградите заради съображения, свързани със здравния протокол.

Стефан Дьомустие, който получи награда "Сезар" за най-добър сценарий, също атакува прваителството.

"Защо децата ми могат да отидат да пазаруват в Zara, а не могат да отидат на кино? Неразбираемо", каза той.

Големият победител на вечерта беше комедията "Сбогом, глупаци" / Adieu Les Cons, а "Another Round" с Мадс Микелсен спечели награда за "Най-добър чуждоезичен филм".


Филмите, които ще гледаме на София Филм Фест

Хубавите нови френски сериали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%