Голям тенис в трудни времена: Какво трябва да знаем за Sofia Open 2020

В следващите 8 дни "Арена Армеец" ще се превърне в сцена на големи тенис битки. За пета поредна година чрез Sofia Open страната ни ще има честта да бъде домакин на турнир от календара на АТР, а тази година той ще се състои в безпрецедентна обстановка с оглед на пандемията от COVID-19.

Самото провеждане на турнира ще бъде огромен успех в година, в която тенисът бе спрян изцяло за няколко месеца, а в крайна сметка общо цели 40 от планираните АТР надпревари бяха отменени.

Нещо повече - Sofia Open на практика се възползва от промените в календара. По първоначален план турнирът трябваше да бъде през октомври в седмица с още два турнира от същата категория АТР 250 в Китай, в период, в който повечето тенисисти отиват именно в Азия. Азиатските надпревари обаче бяха отменени изцяло и така родният турнир получи място като единствен турнир в своята седмица като се явява и последен от редовния сезон. След него единственият оставащ турнир е "Финалите на АТР", където участват само осемте най-добри през сезона.

И докато провеждането на Sofia Open като че ли не бе поставяно под съмнение, то големият въпрос бе, дали родните тенис фенове ще могат да гледат на живо двубоите в "Арена Армеец". А отговорът даде заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 27 октомври. Тя забрани присъствието на публика на всякакви спортни мероприятия в България на открито и закрито до 12 ноември, но с едно изключение - Sofia Open.

Мерки обаче ще има и то строги, защото за целта от АТР има подготвен специален медицински протокол. А организаторите твърдят, че дори са надхвърлили неговите изисквания. Зрители по трибуните ще има, но при ограничен капацитет - през две седалки.


Всеки ще бъде длъжен да носи маска пред и в залата. На входа всеки посетител ще преминава през премерване на температурата и задължителна дезинфекция. Заради пандемията няма да се организират и обичайните активности на тенисисти и фенове като на практика контакт със състезателите няма да има. Същото важи и за журналистите, които ще могат да задават своите въпроси единствено чрез онлайн пресконференции и интервюта.

Самите тенисисти и всички служебни лица влизат в така наречения "балон", в който няма да имат право на движение освен между хотела и залата. Регулярно ще им бъдат взимани и PCR проби. От това за съжаление потърпевш стана един от родните тенисисти Александър Лазаров, който навръх 23-ия си рожден ден даде положителна проба и така се наложи да се прости без игра с участието си на Sofia Open.

Опитът от последните месеци показва, че опасност турнирът да не бъде доигран реално не съществува. При случай на заразен в хода на състезанието, то въпросният тенисист се изолира и просто спира с участието си.

Ограниченият брой зрители по трибуните логично води и до намален награден фонд – нещо, което е факт във всички турнири след избухването на пандемията. Така шампионът на турнира ще вземе малко под 25 хиляди евро за титлата – сума, която е по-ниска от тази, която преди година са взели полуфиналистите. През 2019-а пък шампионът Даниил Медведев заработи над 90 хиляди. Все пак от АТР опитват да подпомогнат по-ниско ранкираните състезатели, за които намалените наградни фондове и липсата на достатъчно турнири за участие се отразява най-негативно. Поради тази причина разликата в парите за отделните фази на надпреварата е по-малка, което води до това отпадналите в първи кръг да вземат дори повече спрямо миналото издание на турнира - 5415 евро при 5285 през 2019-а.

По отношение на участниците Sofia Open претърпя тежки удари в последните два дни. Надеждите да видим отново у нас Григор Димитров се изпариха, след като контузия спря бившият №3 в света от участие на турнира, който той спечели през 2017-а.

В първоначалния списък от участници присъстваха 18 състезатели от топ 35 на света, но поради различни причини, най-вече свързани с контузии и преумора, голяма част от тях оттеглиха заявките си. Сред тях имена като Гаел Монфис, Роберто Баутиста Агут, Кевин Андерсън, Фабио Фонини, Карен Хачанов, Милош Раонич и Кей Нишикори. В последния момент се отказа и единственият заявен тенисист от топ 10 Диего Шварцман.

И въпреки това - Sofia Open 2020 обещава да е едно от най-добрите издания на турнира. Списъкът се оглавява от три от най-ярките млади звезди в лицето на Денис Шаповалов, Феликс Оже-Алиасим и Алекс де Минор. Феновете ще гледат и шампион от Големия шлем, какъвто е хърватинът Марин Чилич, французите Ришар Гаске и Адриан Манарино, италианския суперталант Яник Синер, финалиста от 2019-а Мартон Фучович и още много.

Българските надежди са свързани с Димитър Кузманов и Адриан Андреев, които ще опитат да постигнат първа победа в основната схема за българин извън Григор Димитров. От квалификациите пък започват Габриел Донев и Александър Донски.

И така в следващите дни София ще бъде тенис столицата на света. Според много хора това е като "пир по време на чума", а според други е силно необходимото голямо спортно събитие у нас в една меко казано странна и тежка година. Въпрос на гледна точка. Но каквато и да е вашата, Sofia Open стартира и обещава тенис на много високо ниво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024