"Голямата цел на Путин не е Украйна, а да продължи дотам, докъдето цивилизацията отстъпва"

"Голямата цел на Путин не е Украйна, а да продължи дотам, докъдето цивилизацията продължи да отстъпва. И колкото повече отстъпва цивилизацията, толкова повече този маниакален субект ще продължи да настъпва".

Това каза философът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Калин Янакиев в предаването "Панорама".

"В момента Русия не прилича на никоя друга съвременна държава. Това е олигархия, типична, азиатска, даже вавилонична олигархия. Тя се управлява от един самодържец и неговите полукриминално забогатели приятели от кагебистко време, които не просто живеят богато - те живеят кичозно богато, в някакви нероновски дворци, за които историческият Нерон не е и сънувал.

"Под тази олигархия обикновените руснаци живеят от преди реформите на Столипин - те са се върнали почти в крепостното състояние. Всички тези същевременно са индоктринирани с маниакално самочувствие и невероятна комплексираност от света", каза още той.

Защо "маргиналът в историчекото познание Владимир Путин" греши в твърденията си, че Украйна не е самостоятелна държава, и как България би трябвало да посрещне Трети март в разгара на руската война в Украйна? Предлагаме ви интервюто на проф. Янакиев:


Каква е голямата цивилизационна битка, която се води в Украйна от ваша гледна точка? Кое срещу кое, какво срещу какво?

Само до преди няколко дни щях да отговоря на този въпрос с някои от трафаретните отговори - Изтока срещу Запада, Евразия срещу НАТО, Русия срещу НАТО. Сега ще кажа направо така: голямата цивилизационна битка е битката на Путинова Русия с цивилизацията като такава.

Ако днес от дистанцията на времето някой ви каже, че Втората световна война се е водила между континенталната германска цивилизация и морската британска цивилизация, няма да се съгласи никой. Водена е война между варварството на нацизма и цивилизацията.

Точно така е в момента. Русия отдавна вече не е нито Евразия, нито Изтока. В годините, в които Путин е президент - от 2000 г. насам - тя успя да формира в себе си една фантасмагорична маниакалност, чувство за величие, съединено до неотделимост с невероятна комплексираност от целия свят.

Това е парадокс - ние сме най-великите на света... жертви на целия свят.

Такъв е манталитетът на повечето руснаци в Путинова Русия. В цивилизацията, на която те са жертва, се включват всички неща, които са присъщи на съвременната цивилизация: правата на човека, глобалните съюзи, независимостта, суверенитетът на народите, многопартийните демокрации.

Всичко това е развала, джендъризъм, упадък. То е даже настъпващ към Русия Армагедон. В последна сметка, цялата световна цивилизация е анти-Русия.

Голямата цел на Путин не е Украйна, а да продължи дотам, докъдето цивилизацията продължи да отстъпва. Поради тази причина не съм оптимист, че сега ще настъпи някакъв мир.

Източник: "Панорама", БНТ

Ако цивилизацията или Западът отстъпи, Путин скоро ще разбере - дори да съкруши Украйна - че малко по-назапад някой му я е сервирал, за да го дразни. Ще отиде още по-назапад и още по-назапад. И колкото повече отстъпва цивилизацията, толкова повече този маниакален субект и тази маниакализирана страна ще продължи да настъпва.

Дори да приемем, че украинците са руснаци - това означава ли, че те трябва непременно да бъдат прибрани във Велика Русия? Това се нарича иредентизъм в политиката - щом някъде извън границите ни живеят руснаци, трябва да ги приберем, ако трябва и със сила.

Разбира се, че историята на Украйна е много по-различна от историята на Русия или Московия, както я наричат в историческите документи до началото и средата на 17 век. Първата държава, създадена на това евразийско пространство, бъдещо руско пространство, е Киевската Русия - тя е синтез на шведските викинги (варяги, фряги), с местните славянски племена.

След тяхното покръстване през 10 век тази територия има съвършено различна история от тази на голямата или Московската Русия, която по това време е просто пустиня.

Това е една страна от различни княжества, която влиза в т.нар. уния с Полша и Литва, пребивава дълго време и историята й тече векове наред заедно с това. Самостоятелни субекти са едва след Първата световна война - онези, които са били в т.нар. Австроунгарска империя. Но те имат много повече близост помежду си тъкмо защото са били в Австроунгарската империя.

След това Украйна - рускоезичната територия - се отделя от Полша и Литва. В края на краищата бива присвоена от Велика Русия. Тази територия е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия до 1686 г., когато сe позволява поради екстремните обстоятелства в Константинопол на Киевския митрополит да бъде ръкополаган в Москва, но да остава под юрисдикцията на Константинопол.

В началото на 18 век Петър Велики присвоява украинската църква и я съединява с Москва.

Историята на Украйна не е такава, каквато маргиналът в историческото познание Владимир Владимирович Путин ни я представя.

Ленин я бил, моля ви се, създал. Глупости, пълни глупости, разбира се. Историята на тази територия е съвършено различна....

В момента Русия не прилича на никоя друга съвременна държава. Това е олигархия, типична, азиатска, даже вавилонична олигархия. Тя се управлява от един самодържец и неговите полукриминално забогатели приятели от кагебистко време, които не просто живеят богато - те живеят кичозно богато, в някакви нероновски дворци, за които историческият Нерон не е и сънувал.

Под тази олигархия обикновените руснаци живеят от преди реформите на Столипин - те са се върнали почти в крепостното състояние. Всички тези същевременно са индоктринирани с маниакално самочувствие и невероятна комплексираност от света.

... Православна страна ли е в момента Русия? Откакто православието беше взето на въоръжение от Путиновата политика, православната църква на Русия се превърна в някакъв особен синтез на великоимперско жречество и онова, което на църковен език се нарича "прелест духовна".

Знаете ли например, че периодично около самия Кремъл се събират опашки от хора, които се покланят на изработена от някакъв си Изборский клуб икона, на която е изобразен самият Йосиф Висарионович Сталин?

Знаете ли, че в руската православна църква е изключително разпространено сред т.нар. техни вярващи миряни т.нар. царебожничество - сектантски възглед, който чака краят на света, световният есхатон да настъпи със завръщането на династията на Романовите?

Като прибавим към това, че руската православна църква в момента извършва невероятна агресия извън своите предели - в Африка например, в Александрийската патриаршия - каква православна страна е Русия?

Ще бъде крайно неприлично, ако следващата седмица отново "пасланик Митрафанава" и разни други започнат да се появяват на сцената, а българските политици им благодарят горещо за онова двукратно освобождение от Турско иго и онова може би от фашистко иго? Макар че много по-скоро ние бяхме колония на СССР и Русия.

Аз лично смятам, че точно в този момент празнуването на Трети март или би трябвало да бъде бойкотирано от свободолюбивите български граждани, или на него да не бъдат допуснати каквито и да било представители на Русия.


Мадлин Олбрайт: Путин прави грешка с исторически последици

"Единствените ефективни санкции срещу Путин? Замразяване на авоарите на целия кремълски елит"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024