Голямото чакане на малкия бизнес Снимка: © Unsplash

Все още не е известно кога ще стартира процедурата за безвъзмездна помощ за малкия бизнес заради негативните последици от мерките срещу коронавируса. Кандидатстването трябваше да започне на 11 май, но това така и не се случи.

Че такава процедура ще има беше известно от 15 април 2020 г., когато Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 я обяви за обществено обсъждане.

На 29 април на сайта на ОПИК беше публикувана новина, че се предвижда процедурата да бъде обявена на 11 май. Става дума за безвъзмездна финансова помощ в размер между 3 000 и 10 000 лева за предприятията, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот за м.април 2020 г. спрямо средно месечния оборот за 2019 г.

Беше разяснено подробно какви са изискванията и каква е процедурата за кандидатстване, а именно - максимално облекчена, изискваща единствено попълването на основни данни, размер на исканото финансиране и прилагането на набор от документи. Изрично се уточнява, че ще бъдат финансирани кандидатури, които които съответстват на критериите за оценка, по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата (173 милиона лева).

Прилагането на принципа „по-бързият печели“ означава, че всеки, който би искал да се възползва, е заседнал от ранни зори на 11 май пред компютъра, с пръст на клавиша за обновяване на страницата на ИСУН, за да чака отварянето на процедурата. Вместо това, в късния следобед на сайта на ОПИК е публикувано съобщение, според което условията за кандидатстване ще бъдат утвърдени „след получаване на решение от Европейската комисия за съответствие на процедурата с правилата за държавни помощи“. Но „поради високия обществен интерес“ се дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят предварително с изискванията по процедурата като е приложен файл с образци на документите.

Междувременно, в 14 часа същия ден, Управляващият орган на ОПИК при Министерство на икономиката участва в онлайн информационен ден, посветен на въпросната процедура и организиран от Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес – Обединени Бизнес Клубове (ОБК). В разговора служителите на МИ обясняват, че се очакват промени в някои от изискуемите документи, затова е по-добре да бъдат свалени и подписани едва след като бъде официално обявена процедурата, а не предварително.

Кога е била изпратената процедурата за съгласуване с ЕК не е известно. Кога се очаква да бъде получено решението на ЕК - също.

Според „Капитал“ се очаква да бъдат подпомогнати около 35 хил. фирми, макар че вероятно ще бъдат подадени много повече заявления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024