Голямото чакане на малкия бизнес Снимка: © Unsplash

Все още не е известно кога ще стартира процедурата за безвъзмездна помощ за малкия бизнес заради негативните последици от мерките срещу коронавируса. Кандидатстването трябваше да започне на 11 май, но това така и не се случи.

Че такава процедура ще има беше известно от 15 април 2020 г., когато Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 я обяви за обществено обсъждане.

На 29 април на сайта на ОПИК беше публикувана новина, че се предвижда процедурата да бъде обявена на 11 май. Става дума за безвъзмездна финансова помощ в размер между 3 000 и 10 000 лева за предприятията, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот за м.април 2020 г. спрямо средно месечния оборот за 2019 г.

Беше разяснено подробно какви са изискванията и каква е процедурата за кандидатстване, а именно - максимално облекчена, изискваща единствено попълването на основни данни, размер на исканото финансиране и прилагането на набор от документи. Изрично се уточнява, че ще бъдат финансирани кандидатури, които които съответстват на критериите за оценка, по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата (173 милиона лева).

Прилагането на принципа „по-бързият печели“ означава, че всеки, който би искал да се възползва, е заседнал от ранни зори на 11 май пред компютъра, с пръст на клавиша за обновяване на страницата на ИСУН, за да чака отварянето на процедурата. Вместо това, в късния следобед на сайта на ОПИК е публикувано съобщение, според което условията за кандидатстване ще бъдат утвърдени „след получаване на решение от Европейската комисия за съответствие на процедурата с правилата за държавни помощи“. Но „поради високия обществен интерес“ се дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят предварително с изискванията по процедурата като е приложен файл с образци на документите.

Междувременно, в 14 часа същия ден, Управляващият орган на ОПИК при Министерство на икономиката участва в онлайн информационен ден, посветен на въпросната процедура и организиран от Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес – Обединени Бизнес Клубове (ОБК). В разговора служителите на МИ обясняват, че се очакват промени в някои от изискуемите документи, затова е по-добре да бъдат свалени и подписани едва след като бъде официално обявена процедурата, а не предварително.

Кога е била изпратената процедурата за съгласуване с ЕК не е известно. Кога се очаква да бъде получено решението на ЕК - също.

Според „Капитал“ се очаква да бъдат подпомогнати около 35 хил. фирми, макар че вероятно ще бъдат подадени много повече заявления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

С размерите на град - В Румъния започна строежът на най-голямата база на НАТО в Европа

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024