Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI Снимка: © Министерство на образованието и науката

Технологичният гигант Google ще отпусне 1 млн. долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и се занимават с изследване на изкуствен интелект (AI).

Oсвен стипендиите, Google осигурява достъп до най-мощните си изчислителни модули с начален размер от 2 млн. долара. Тези модули са ключови за обучението на модерни AI генеративни модели, по които INSAIT работи.

"Тази допълнителна подкрепа означава много за нас, тъй като потвърждава, че INSAIT е на прав път в изграждането на институт за изкуствен интелект и информатика на световно ниво. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и очакваме да разширим и засилим партньорството си с Google през следващите години," казва проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT.

Решението за отпускането на стипендиите е взето на високо ниво в Google след обстойно разглеждане на резултатите на Института към Софийския университет за последните две години.

Стипендиите ще възможност на приетите докторанти да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес.

"При откриването на INSAIT през април 2022 година Google подпомогна института и с 250 хил. долара за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са уникални и ни дават увереност да увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти и да достигне 1 млн. долара," казва Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия

INSAIT беше открит в партньорство с СУ "СВ. Климент Охридски" през април 2022 г. В края на миналата година технологичният гигант Аmazon обяви, че дарява 1 млн. долара на института, с които да бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти.

Това е и първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на AI.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024