Снимка: © Getty Images

Поддръжниците на намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални обвиниха Google и Apple, че са капитулирали пред натиска на Кремъл, след като технологичните гиганти изтриха приложението му „Умно гласуване“ от Google Play и AppStore.

Двете компании сториха това в първия ден от парламентарните избори в Русия, които се провеждат между 17 и 19 септември. Социолозите прогнозират победа на управляващата партия “Единна Русия” на Владимир Путин, но щабът на Навални опита да победи конкуренцията чрез правилно разпределение на вота между останалите кандидати.

Самият той и неговият Фонд за борба с корупцията не бяха допуснати до участие в изборите, след като движението беше забранено заради „екстремизъм“ (б.а. – организиране на протести срещу властта). През август руските власти затвориха офисите на ФБК.

Заради това екипът на Навални призова руските избиратели да подкрепят кандидатури на Комунистическата партия, на лявоориентираната „Справедлива Русия“ и на кандидати на ултранационалистическата Либерално-демократична партия. Опозиционерът показа имена на 1234 кандидати, които са в най-добра позиция да изместят тези, свързани с Путин.

Всичко това се случваше чрез приложението „Умно гласуване“, но Google и Apple бяха подложени на натиск от руските регулатори да блокират достъпа до апликацията дни преди вота. Властите обвиниха компаниите, че се намесват в парламентарните избори, а след решението им да премахнат приложението Кремъл изрази задоволството си.

Иван Жданов – един от най-близките хора до Навални, публикува писмо, което е получил от Apple и в което решението се потвърждава. „Искаме да ви известим, че приложението ви е премахнато от AppStore в Русия, защото включва незаконно съдържание“, пише в него и се припомня, че ФБК е „екстремистка“ организация.

„Премахването на приложението на Навални от онлайн магазините на Google и Apple е срамен акт на политическа цензура. Авторитарното правителство на Русия и пропагандната машина ще бъдат развълнувани“, пише Жданов.

Той отбеляза още, че екипът на ФБК обмисля да заведе дело срещу технологичните компании.

Алексей Навални излежава присъда от 2,5 г. в затвор тип колония на 180 км източно от Москва. Опозиционерът беше задържан в началото на годината, при завръщането си от лечение в Германия, а условната му присъда по делото „Ив Роше“ бе превърната в ефективна.

Миналия месец правителството поиска Google да премахне от опцията за търсене резултати за инициативата „Умно гласуване“. Технологичният гигант дори получи глоби от руски съд заради показване на материали, които са забранени от регулаторите.

Apple бяха глобени с 12 милиона долара по-рано през годината, след като бяха обвинени, че държат монопол над пазара за приложения. Компанията оспорва решението в съда.

Представители на двете големи фирми бяха канени в Съвета на федерацията – Горната камара на парламента – преди изборите, за да дават отговори пред сенаторите и регулаторите защо осъществяват „хостинг“ на апликацията на Навални. Един от депутатите – Владимир Джабаров - дори заяви, че служители на компаниите могат да се изправят пред наказателна отговорност, ако игнорират съобщенията за блокиране на приложението.

Във външното министерство преди седмица беше привикан и американският посланик Джон Съливан. „Причината е намеса в руските избори – ето как американските дипломати трябва да го съобщят във Вашингтон“, каза тогава говорителят Мария Захарова.

„Руската страна разполага с неопровержими доказателства за нарушение на закона от страна на американските „дигитални гиганти“ преди руските избори“, написаха от външното министерство в Москва.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%