Google и Apple изтриха приложението "Умно гласуване", с което Навални опитваше да победи Путин Снимка: © Getty Images

Поддръжниците на намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални обвиниха Google и Apple, че са капитулирали пред натиска на Кремъл, след като технологичните гиганти изтриха приложението му „Умно гласуване“ от Google Play и AppStore.

Двете компании сториха това в първия ден от парламентарните избори в Русия, които се провеждат между 17 и 19 септември. Социолозите прогнозират победа на управляващата партия “Единна Русия” на Владимир Путин, но щабът на Навални опита да победи конкуренцията чрез правилно разпределение на вота между останалите кандидати.

Самият той и неговият Фонд за борба с корупцията не бяха допуснати до участие в изборите, след като движението беше забранено заради „екстремизъм“ (б.а. – организиране на протести срещу властта). През август руските власти затвориха офисите на ФБК.

Заради това екипът на Навални призова руските избиратели да подкрепят кандидатури на Комунистическата партия, на лявоориентираната „Справедлива Русия“ и на кандидати на ултранационалистическата Либерално-демократична партия. Опозиционерът показа имена на 1234 кандидати, които са в най-добра позиция да изместят тези, свързани с Путин.

Всичко това се случваше чрез приложението „Умно гласуване“, но Google и Apple бяха подложени на натиск от руските регулатори да блокират достъпа до апликацията дни преди вота. Властите обвиниха компаниите, че се намесват в парламентарните избори, а след решението им да премахнат приложението Кремъл изрази задоволството си.

Иван Жданов – един от най-близките хора до Навални, публикува писмо, което е получил от Apple и в което решението се потвърждава. „Искаме да ви известим, че приложението ви е премахнато от AppStore в Русия, защото включва незаконно съдържание“, пише в него и се припомня, че ФБК е „екстремистка“ организация.

„Премахването на приложението на Навални от онлайн магазините на Google и Apple е срамен акт на политическа цензура. Авторитарното правителство на Русия и пропагандната машина ще бъдат развълнувани“, пише Жданов.

Той отбеляза още, че екипът на ФБК обмисля да заведе дело срещу технологичните компании.

Алексей Навални излежава присъда от 2,5 г. в затвор тип колония на 180 км източно от Москва. Опозиционерът беше задържан в началото на годината, при завръщането си от лечение в Германия, а условната му присъда по делото „Ив Роше“ бе превърната в ефективна.

Миналия месец правителството поиска Google да премахне от опцията за търсене резултати за инициативата „Умно гласуване“. Технологичният гигант дори получи глоби от руски съд заради показване на материали, които са забранени от регулаторите.

Apple бяха глобени с 12 милиона долара по-рано през годината, след като бяха обвинени, че държат монопол над пазара за приложения. Компанията оспорва решението в съда.

Представители на двете големи фирми бяха канени в Съвета на федерацията – Горната камара на парламента – преди изборите, за да дават отговори пред сенаторите и регулаторите защо осъществяват „хостинг“ на апликацията на Навални. Един от депутатите – Владимир Джабаров - дори заяви, че служители на компаниите могат да се изправят пред наказателна отговорност, ако игнорират съобщенията за блокиране на приложението.

Във външното министерство преди седмица беше привикан и американският посланик Джон Съливан. „Причината е намеса в руските избори – ето как американските дипломати трябва да го съобщят във Вашингтон“, каза тогава говорителят Мария Захарова.

„Руската страна разполага с неопровержими доказателства за нарушение на закона от страна на американските „дигитални гиганти“ преди руските избори“, написаха от външното министерство в Москва.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024