Google отвръща на удара на ChatGPT с нова AI-търсачка Снимка: © Getty Images

Трябваше да се появи ChatGPT, за да разберем колко отдавна Google е спрял да прави подобрения по търсачката си - услугата, която формира над 50% от приходите на гиганта заради реклами.

Изкуственият интелект на OpenAI, поддържан от Microsoft, показа как всеки въпрос може да получи директен и (относително) точен отговор.

Чатботът демонстрира, че потребителското преживяване при конкретни търсения - рецепти, съвет за ремонт, препоръка за подарък, идеи за ваканция, и др. - може да бъде много по-бързо, подредено и удобно, отколкото е сега в най-масово използваната по света платформа на Google.

Ако ChatGPT ви връща стегнат отговор с няколко изречения или списък с полезна информация, Google първо показва реклами (спонсорираните линкове в най-горната част на страницата с отговори), а след това ви изпраща да се ориентирате сами в куп външни сайтове. При много от тях съдържанието също не е интуитивно подредено в удобство на читателя - целта е той да задържи достатъчно дълго вниманието си, за да може да му се сервират още реклами.

Сега Google много добре разбира този проблем - защото за първи път се появи съществена конкуренция в лицето на ChatGPT. И тази конкуренция ги провокира да се задействат в отдавна закъсняла посока със свой AI-асистент.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви началото на Bard - експериментална услуга за диалог между потребителя и изкуствения интелект, който да облекчи и концентрира търсенията онлайн.

Bard е част от разработката на Google LaMDA ("Езиков модел за диалогови приложения"), по който компанията работи от години. Услугата все още не е активна за масова употреба, но в понеделник беше отворена за тестване от разработчици към Google, като се очаква да се появи в следващите седмици.

как работи bard, новият AI-модел за търсене в Google

Илюстрацията, която дават, е доста сходна с това, което ChatGPT вече предоставя на потребителите си.

На доста конкретен въпрос: "За кои нови открития от телескопа на НАСА Джеймс Уеб мога да разкажа на 9-годишното си дете?", Bard отговаря със списък от три предложения, форматирани в подточки за прегледност, и съвсем телеграфни уточнения по някои от споменатите термини.

Изложението завършва с оценъчно мнение от услугата: "Тези открития могат да запалят въображението на детето за безкрайните чудеса на Вселената".

Потребителят има възможност да "хареса" получения отговор, да не го хареса, да повтори питането още веднъж или да направи по-подробна проверка.

От Google твърдят, че усилията им в момента са насочени към това да гарантират, че Bard ще спазва "висок стандарт за качество, безопасност и обоснованост в информацията от реалността", докато подобряват скоростта му.

Безопасността (изчистването на първичната база данни от език на омразата или недопустимо съдържание) е приоритет и на ChatGPT, който се оказва доста тежка и неблагодарна работа. Качеството на езиковия модел и скоростта също са фактори, които OpenAI вече демонстрира.

Това, в което Google би трябвало да имат конкурентно предимство, е именно достоверността на информацията - проблем, който създателите на ChatGPT сами признават, че все още не са разрешили.

В началния екран на чатбота се посочва, че той може "понякога да генерира неточна информация, да даде вредни препоръки или пристрастно съдържание", като има ограничени данни за света след 2021 г., защото е изграден на база данни от по-ранен период.

New York Times твърди, че огромният интерес към ChatGPT е предизвикал извънредна ситуация в Google, като служителите на компанията са били мобилизирани да измислят как да отговорят на предизвикателството от изкуствения интелект.

"Скоро ще видите функционалности в търсачката, базирани на AI, които дестилират сложна информация и множество различни гледни точки в лесни за обработка формати, така че лесно да разберете голямата картина и да научите повече от интернет: независимо дали търсите допълнителни перспективи, например блогове на хора, които едновременно свирят на пиано и китара, или искате да се задълбочите по свързана с това тема - например стъпките, с които можете да започнете да учите музикален инструмент", пише Сундар Пичай в описанието на Bard.

CNBC съобщават, че директорът на Google по AI-разработките Джеф Дийн е съобщил на служителите си, че "компанията носи много по-голям репутационен риск, ако предостави грешна информация", затова досега се е движила "по-консервативно от един малък стартъп".


ChatGPT: Може ли чатботът на OpenAI да замени търсачката на Google?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024