Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI Снимка: © Архив / Getty Images

Google обяви Gemini - най-новата си версия на езиков модел с изкуствен интелект, който ще захранва Bard и други продукти на гиганта.

Това е най-новата заявка на компанията за конкуренция на OpenAI и Microsoft, които инвестират милиарди в технологията на ChatGPT.

Gemini идва в три различни версии - Nano, Pro и Ultra. Pro вече е достъпен през чатбота Bard, a Nano е внедрен в софтуера на телефона Pixel 8 Pro.

Ultra е най-мощният езиков модел на Google и предназначението му е насочено за бизнес приложения. Той обаче ще излезе малко по-късно, през 2024 г., докато компанията проведе допълнителни тестове за безопасност.

  • Засега той е достъпен само на английски език в 170 държави, но България и страните от ЕС не са сред тях.
  • Очаква се ЕС да получи достъп "в близко бъдеще".
  • В бъдеще Gemini ще се интегрира и в търсачката на Google, рекламните им продукти, браузъра Chrome, и много други услуги, които са достъпни в цял свят.

Google твърдят, че Ultra надминава конкурентите си (включително GPT-4 на OpenAI) в 30 от 32 показатели за сравнение.

Тази версия е изкарала 90% на един от стандартните тестове за оценка на езикови модели, който проверява уменията по математика, физика, медицина, история, компютърни науки, право и др. Според Google това е първият модел, който се справя по-добре от експерти-хора при попълването на този тест.

Gemini е помогнал и за изграждането на нова версия на AI-система, която побеждава около 85% от програмисти на състезания за създаване на софтуер.

Моделът може да анализира съдържанието на изображения и да отговаря на въпроси, свързани с тях. Може и да създава образи по писмена заявка.

Една от практичните задачи, които Gemini решава, занапред ще има пряко отражение върху училищното образование и подготовката на децата.

В една от презентациите на Google се вижда как ученик качва снимка на домашното си по математика, в което е допуснал грешка. Gemini прави преглед на изчисленията и показва на коя стъпка ученикът е сгрешил, защо написаното не е правилно и предлага вярно решение.

Когато Gemini Ultra е готов за пускане, ще бъде достъпен и през нов чатбот на име Bard Advanced - вероятно той ще бъде с платен абонамент за потребители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024