Снимка: © getty images

Google обяви, че ще следи публично движението на хората от 131 държави по време на карантината, породена от коронавируса. Споделените графики показват ясно как извънредното положение се е отразило на живота в България.

Настоящата ситуация е ударила най-тежко ресторантите, кафенетата, моловете, музеите, кината и библиотеките, като се наблюдава спад с 66% в посещенията им. Втората най-силно изразена промяна засяга публичния транспорт - движението в метрото, автобусите и железопътните гари е намаляло с 58%.

Любопитна е статистиката за хранителните магазини и аптеките, като там също се наблюдава спад с 36%. Той е предхождан от скок с около 20-30% над обичайните норми в първата половина на март, когато в страната се наблюдаваше паническо пазаруване.

Работните места са посещавани с 29% по-малко, а парковете - с 32%. Както знаете, от 21 март в сила е заповед на здравния министър Кирил Ананиев, която забранява влизането в паркове и градски градини, както и в спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места. 

Ръст бележат единствено жилищните пространства, където движението се е увеличило с 11%.

Тези показатели са определени чрез данни  от приложението Google Maps за периода между 16 февруари и 29 март. Използва се информация единствено от потребителите, включили услугата Location History на смартфоните си - първоначално тя винаги е изключена и може да бъде деактивирана по всяко време.

Нужни са два-три дни, за да бъдат обработени данните и да станат публично достъпни. За мерило се използва периодът между 3 януари и 6 февруари. 

 

Освен по държави, информацията следи тенденциите и по градове.

Докато в други европейски страни като Франция, Испания и Германия резултатите са дори още по-категорични, впечатление прави, че в Южна Корея се наблюдава ръст в посещенията на парковете, при това с 51%.  Азиатската държава е от малкото, които успяха да избегнат рязко покачване в броя на заразените. В Япония, където кривата също е полегата, посещенията на парковете са намалели с 25%.

Целта на проучването на Google е да се даде по-ясен, макар и не пределно точен, поглед върху начина, по който хората реагират на мерките срещу разпространението на коронавируса. 

Още по темата: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях