Снимка: © Getty Images

Финансовият министър Владислав Горанов е предложил създаването на ново държавно предприятие, което да "изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти".

Новата "Държавна петолна компания" би трябвало да се създаде на подчинение на министъра на икономиката. Ведомството на Емил Караниколов обаче не е публикувало никаква информация по повод евентуалното разширяване на участието му в пазара на горива. 

Горанов предлага още "Държавната петролна компания" да започне изграждането на собствени бензиностанции на територията на цялата страна, както в населените места, така и по основните пътни артерии в рамките на 2020-2021 г. 

"Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда", се казва в съобщението. 

"С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители", се посочва още в информацията на Министерството на финансите. 

Идеята за държавно дружество идва седмица след като правителството поиска от "Лукойл България" да кандидатства отново за издаване на лиценз на своите данъчни складове - законова промяна, която беше посрещната със заплаха от спиране на дейността на най-големия търговец с горива в страната. 

Новината за новия ход на Министерството на финансите дойде часове след атаката от страна на Васил Божков срещу Владислав Горанов по повод комуникацията им за разследвания хазартен бизнес с лотарийните игри. 

В 14 ч. Томислав Дончев и Емил Караниколов ще участва в брифинг на правителството по повод икономическите мерки за Covid-19. 

Очаквайте подробности. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети