Снимка: © Getty Images

Финансовият министър Владислав Горанов е предложил създаването на ново държавно предприятие, което да "изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти".

Новата "Държавна петолна компания" би трябвало да се създаде на подчинение на министъра на икономиката. Ведомството на Емил Караниколов обаче не е публикувало никаква информация по повод евентуалното разширяване на участието му в пазара на горива. 

Горанов предлага още "Държавната петролна компания" да започне изграждането на собствени бензиностанции на територията на цялата страна, както в населените места, така и по основните пътни артерии в рамките на 2020-2021 г. 

"Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда", се казва в съобщението. 

"С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители", се посочва още в информацията на Министерството на финансите. 

Идеята за държавно дружество идва седмица след като правителството поиска от "Лукойл България" да кандидатства отново за издаване на лиценз на своите данъчни складове - законова промяна, която беше посрещната със заплаха от спиране на дейността на най-големия търговец с горива в страната. 

Новината за новия ход на Министерството на финансите дойде часове след атаката от страна на Васил Божков срещу Владислав Горанов по повод комуникацията им за разследвания хазартен бизнес с лотарийните игри. 

В 14 ч. Томислав Дончев и Емил Караниколов ще участва в брифинг на правителството по повод икономическите мерки за Covid-19. 

Очаквайте подробности. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед