Лято в Рим и Атина? Идеята звучи все по-зле и северните страни ще спечелят от това Снимка: © Getty Images

Рязкото повишаване на летните температури в Южна Европа може да доведе до трайна промяна на туристическите навици. От една страна все повече хора може да започнат да избират по-хладни дестинации, а от друга – може изместят почивките си през пролетта или есента, за да избегнат големите горещини, прогнозират туристически организации и експерти.

Данните на Европейската туристическа комисия (ЕТК) показват, че броят на хората, които се мислят да пътуват до Средиземноморския регион от юни до ноември, вече е намалял с 10% в сравнение с миналата година, когато горещото време доведе до суша и горски пожари.

Същевременно интересът към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и дори България е нараснал, пише Reuters в свой анализ.

„Предвиждаме, че непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще ще оказват по-голямо влияние върху избора на пътуващите в Европа“, заяви Мигел Санс, ръководител на ETC.

Докладът на браншовата организация също така показва, че 7,6% от пътуващите вече считат екстремните метеорологични явления за основен проблем при пътуванията между юни и ноември. Някои хора – като норвежците Анита Елшой и съпруга ѝ – споделят, че заради високите температури съкращават почивките си в момента.

Това лято търсенето на пътувания отново нарасна на фона на отърсването от пандемичните ограничения, като засега все още няма чак толкова много отменени резервации, обясняват от туристическите компании, визирайки горещините като фактор.

Този сезон например британците са резервирали по-малко почивки у дома и повече на Средиземноморието, но този баланс може да се промени на фона на изтощителните горещини. Учените отдавна предупреждават, че изменението на климата, причинено от емисиите на CO2 при изгарянето на изкопаеми горива, ще направи нетипичните метеорологични явления по-чести, по-тежки и по-смъртоносни.

Метеоролозите прогнозират, че температурите през следващата седмица може да надхвърлят сегашния европейски рекорд от 48,8 градуса по Целзий, поставен в Сицилия през август 2021 г.

През последните седмици медиите бяха залети от истории за туристи, които са били транспортирани със самолет от италианските плажове или откарани с линейки от Акропола в Атина.

„Последните ни проучвания показват спад в броя на хората, които се интересуват от пътувания през август – пиковият месец, докато все повече европейци обмислят есенни пътувания“, каза Санс.

Промени в Южна Европа

Все повече туристи заявяват, че може да преосмислят почивките си в Рим през юли например, където се сблъскват с трудности около намирането на климатизирани места. Това е лоша новина за италианската икономика, която процъфтява благодарение на оживения летен наплив от чужденци.

И страната се готви за това – италианското министерство на околната среда вече изнесе доклад по-рано тази година, в който прогнозира, че в бъдеще чуждестранните туристи ще пътуват повече през пролетта и есента и ще избират по-хладни дестинации. „Балансът ще бъде отрицателен, също и защото част от италианските туристи ще допринесат за потока на международния туризъм към по-малко горещи страни“, се казва в анализа.

Някои се надяват, че промяната ще бъде просто изместване на трафика, а не неговото намаляване.

В Гърция, където международните пристигания по въздух са се увеличили с 87,5 % на годишна база между януари и март, проблемът с пренаселването на горещи точки като остров Миконос е ескалирал.

Според гръцкото министерство на околната среда увеличаването на пътуванията през зимните, пролетните и есенните месеци може да облекчи този проблем и да компенсира евентуалното забавяне през лятото.

Гръцките власти затвориха древния Акропол в Атина през най-горещата част на деня в петък, за да предпазят туристите.

В Испания се очаква голямо търсене на почивки в крайбрежните дестинации в северната част на страната и на испанските туристически острови, където летните температури обикновено са по-ниски, според доклад на националната туристическа асоциация Exceltur.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024