В "12 без 5" ГЕРБ спря доклада за щетите от договора с "Боташ" Снимка: © Булевард България

С мотива, че се е появила нова секретна информация неосъщественият като министър на енергетиката от ГЕРБ в неслучилото се правителство на Мария Габриел депутат Жечо Станков отказва да внесе доклада на временната парламентарна комисия, който разкрива сериозни загуби за България след сключването на договор с турската газова компания "Боташ".

Договорът с "Боташ" беше сключен на З януари 2023 г. и е със срок от 13 години - до 2035 г. Временната парламентара комисия беше създадена в края на 2023 г., за да провери фактите около споразумението.

Още преди седмица се разбра, че комисията е приела доклада и ще предложи той да бъде изпратен в ДАНС и прокуратурата. Очакваше се в сряда той да бъде разгледан и в пленарната зала, но се оказа, че все още не е внесен.

Затова и председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) отказа докладът да бъде разглеждан. Освен това според него не бил изтекъл и срокът на работа на временната комисия.

"Нямаше нито една група, която да възрази срещу доклада и започваме да си мислим, че има някакви други подбуди той да не влиза в заседателната зала и да бъде изпратен към прокуратурата и ДАНС. Ако не искаме да го гледаме, защо тогава създадохме тази комисия," попита членът на комисията Борислав Гуцанов от БСП, който предложи докладът да бъде внесен и гласуван като извънредна точка в дневния ред.

"Целта на ГЕРБ е, след като направиха министър един от участниците в този проект, този доклад да не влезе в зала, да не бъде гласуван и да не бъде предаден, каквото е решението, към ДАНС и прокуратурата в търсене на отговорност. С този доклад трябва да започнат опитите за преразглеждане на този договор," обяви Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Жечо Станков - председател на временната комисия - се опита да оправдае липсата на доклада с междувременно постъпила нова информация, която трябвало да бъде отразена в него.

"След като съм свел до знанието на членовете на комисията, че има новопостъпила информация с гриф "Секретно", вие излизате и говороите неща, които са неистина. ГЕРБ и аз лично нямаме интерес докладът да не се гледа," каза Станков.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ, също член на комисията, не се съгласи.

"Докладът отразява работата на комисията в продължение на три месеца. Ако е постъпила нова информация, да я гледаме на нова комисия или в пленарната зала," призова той.

Борислав Гуцанов се закани от партията, заедно с други формации, които ги подкрепят, да внесат доклада в ДАНС и прокуратурата, както и да го дадат на медиите.

Гуцанов вече обяви за проблем в договора, който може да се види от документи, публикувани миналата седмица от групата Bg Evles, която откри в хакната поща на руски политически лица "изчезналата" Пътна карта за строежа на "Турски поток", данните от които на практика доказват, че Русия е контролирала целия проект. Те пуснаха копие на споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ". Документите са с маркер "Търговска тайна" и пише, че е конфиденциални.

На последната страница от документите, публикувани от Bg Elves сега, се вижда ръкописно името на бившия енергиен министър Росен Христов и подпис. Борислав Гуцанов смята това за проблем, защото договорът следва да е подписан от директора на "Булгаргаз" - Деница Златева. Причината е, че договорът е между двете държавни газови компании - "Булгаргаз" и турската "Боташ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024