България губи 500 хил. долара на ден от договора с "Боташ", установи парламентарна комисия Снимка: © Булевард България

Държавното дружество "Булгаргаз" е изгубило 27% пазарен дял миналата година заради договора си с турската газова компания "Боташ", сключен по време на първото служебно правителство на Гълъб Донев.

Това е едно от заключенията на временната парламентарна комисия, която беше създадена в края на 2023 г., за да провери фактите около споразумението. Договорът беше сключен на З януари 2023 г. и е със срок от 13 години - до 2035 г. Той предвижда България да има резервиран достъп до инфраструктурата на "Боташ" за разтоварване и транзитиране на втечнен природен газ до страната. Турската компания пък получава достъп до газопреносната система на "Булгартрансгаз". Заради последното обстоятелство комисията стига до заключението, че това води до щети за "Булгаргаз" и пазарния му дял - споразумението на практика значи, че турската компания може да оперира наравно с "Булгаргаз" при доставките на газ до крайни клиенти.

Няма данни дали до момента турската компания се е възползвала от тази опция.

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща газов капацитет, който се равнява на 500 хил. долара и който не се използва. Всеки ден плащаме такси за пълния обем, който е договорен от служебното правителство с министър Росен Христов", посочи Радослав Рибарски от ПП-ДБ, който е член на комисията.

Служебният кабинет "Донев", назначен от президента Румен Радев, на практика е задължил България да доставя в турски води природен газ, който след това да се купува обратно на българската граница, каза Рибарски.

"Договорените количества природен газ за всеки ден излизат около 1,8 млрд. куб. м., от които физически България, ако реши да използва целия капацитет, може да достави едва 1,3 млрд. куб. м. Тази разлика чисто физически не може да бъде изпълнена," обясни още той.

Докладът на комисията вече е готов и следващата седмица трябва да бъде гласуван в пленарната зала.

"Призоваваме да се предоговори този договор, а цялата документация по доклада да отиде в прокуратура и ДАНС," каза Рибарски. Когато темата стигне до парламента, в пленарната зала ще бъде поканен и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той сега е служебен енергиен министър, но преди това е директор на "Булгартрансгаз". Държавното дружество е страна по договора с "Боташ", след като се ангажира да предоставя при нужна на турската компания достъп до българката газопреносна мрежа.

Самият доклад все още не е публикуван в страницата на комисията в сайта на Народното събрание. Групата Bg Evles, която откри в хакната поща на руски политически лица "изчезналата" Пътна карта за строежа на "Турски поток", данните от които на практика доказват, че Русия е контролирала целия проект, преди два дни пусна и копие на споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ". Документите са с маркер "Търговска тайна" и пише, че е конфиденциални.

На последната страница от документите, публикувани от Bg Elves сега, се вижда ръкописно името на бившия енергиен министър Росен Христов и подпис. Борислав Гуцанов от БСП, който също е член на парламентарната комисия, която разследва договорките с "Боташ", смята това за проблем, защото договорът следва да е подписан от директора на "Булгаргаз" - Деница Златева. Причината е, че договорът е между двете държавни газови компании.

При разглеждането на доклада на комисията за 13-годишното споразумение с "Боташ" ще бъде повикан и служебният енергиен министър Владимир Малинов. Рибарски припомни, че сделката е сключена тристранно между "Боташ", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", което прави Малинов пряк участник в договарянето му като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" - това е постът, който заемаше досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024