Как столицата на Руанда стана магнит за стартъп компании и иновации от цял свят Снимка: © Getty

Когато чуят "Африка", повечето хора вероятно си представят лъвове, които се излежат в саваната, стада слонове на фона на красив залез и масаи в шарени дрехи, които танцуват край огъня. Със сигурност по-малко хора визуализират модерна архитектура и бурно технологично развитие.

Тези представи обаче не са никак точни, когато говорим за Руанда. Силуетът на столицата на Руанда, Кигали, претърпя сериозна трансформация през последните 20 години. Градът изобилства от нова архитектура, която се появява, за да подпомогне растящата икономика.

В Глобалния иновационен индекс за 2021 г. Руанда е на първо място сред 13 икономики с ниски доходи и на седмо място сред 27-те икономики на Субсахарска Африка.

Президентът Пол Кагаме има за цел да превърне Руанда в страна със средно ниво на доход до 2035 г. В момента в цялата страна се изпълняват големи строителни проекти, включително строеж на водноелектрическа централа на стойност 214 милиона долара по поречението на река Ниабаронго.

Критиците обаче твърдят, че успехите на управлението на Кагаме имат висока цена. В доклад от миналата година Държавният департамент на САЩ идентифицира „значителни проблеми с правата на човека“ в Руанда, а някои международни правозащитни групи също изразиха загриженост относно условията на труда там.

Въпреки това Световната банка съобщава, че страната бележи „силен икономически растеж, придружен от значителни подобрения в жизнения стандарт“. През юни в столицата беше обявен проект на стойност 100 милиона долара за изграждане на финансовия площад в Кигали, който има амбицията да се превърне в регионален финансов център.

"Надяваме се, че офисът, който ще бъде зает от кенийската компания Equity Group Holding, ще привлече повече чуждестранни инвестиции и ще надгради репутацията на страната като най-благоприятната за бизнес среда в Африка.", коментира Кагаме.

MASS Design Group е международна архитектурна компания, която изгради най-големия си офис в Руанда. Сред най-новите и най-впечатляващите проекти е центърът за стартъпи, наречен Norrsken Kigali House. Той е поръчан от шведската фондация Norrsken, която подкрепя предприемачеството в световен мащаб.

Центърът отваря врати през декември 2021 г. и с планираното завършване на строителството до март 2023 г. сградата вече се използва от до 600 предприемачи всеки ден. Целта му е да се превърне в най-големият център на предприемачи на континента, привличайки повече от 1000 работници на ден.

"След като избрахме да строим на мястото на бивше училище в центъра на Кигали, приоритетът за архитектите ни беше да измислят как да преместят пространството „от затворено състояние в отворен център, за да привлекат възможно най-много хора“, казва арх. Кристиан Бенимана, старши директор на MASS.

"Решихме да направим сградата видима от улицата, така че навесът - под който се случват редица конференции и семинари - да носи усещането за обществен площад", обяснява той.

За Бенимана това мислене е основата, която помага на Руанда да превърне столицата си в град от бъдещето. Столицата на Руанда, възникнала след геноцида и гражданската война от 1994 г., е създала култура на „мислене извън клишето" .

Сред предприемачите, привлечени от страната, е компанията за зелена микромобилност Guraride, която стартира първия проект за споделяне на обществени велосипеди в Руанда през 2021 г. и има докинг станция в Norrsken Kigali House.

Главният изпълнителен директор на Guararide, нигериецът Тони Адесина, казва, че е било „безсмислено“ да търсят друго място за осъществяване на проекта си.

„Кигали се превръща в Силициевата долина на Африка. Това е основният център, в който се развиват иновативни технологии в цяла Африка“, обяснява той.

Въпреки че Адесина и четиримата съоснователи на Guararide са финансирали сами 18-те докинг станции и 100-те велосипеда, разпределени из града, той казва, че „волята на правителството да подкрепя новаторски идеи“ е изиграла решаваща роля в решението им да се установят в Руанда.

Програмите за споделяне на обществени велосипеди са изпробвани и в други африкански градове като Маракеш в Мароко и Найроби в Кения. Според Адесина колоезденето в Африка често се свързва с бедност и промяната на „социалната стигма“ е едно от най-трудните предизвикателства, с които се сблъскват.

Друга наскоро открита сграда в Кигали е Африканският университет за лидерство, проектиран от MАSS. Той си е поставил амбициозната задача да създаде следващо поколение лидери в Африка като накара своите студенти да се съсредоточат върху „мисии, а не върху специалности“. Висшето учебно заведение ще приема студенти, които работят за решаване на някои от най-големите проблеми в света, а не такива, които искат да изучават традиционни специалности.

Новият кампус в Кигали отвори врати през 2020 г., а дизайнът му допълва идеята за персонализирано учебно изживяване.

Бенимана коментира, че в унивеситета няма класически лекционни зали, а той е проектиран около "идеята за капсула“, която съвместява малки зони за групово и индивидуално обучение. Чиедза Муцака Скиум, асоцииран директор в университета, казва, че това има за цел да даде на студентите свобода на избор в кариерата им, развенчавайки мита за „всезнаещия учител в предната част на стаята“.

Завършилите Африканският университет за лидерство могат да се ориентират в сферата на новите технологии, на климатичните изменения, както и модерни земеделци.

Някои възпитаниците на университета, като Минуифуонг Нгомбобонг, който е основател на международната платформа за отдаване под наем на домове Bongalo, вече използват Norrsken Kigali House като своя база и помагат за развитието на предприемаческата екосистема в града.

„Руанда е страна-чудо, появила се от нищото до мястото, където е днес“, казва Нгомбомбонг.

„Огледайте се: ще видите, че тази страна е доказателство за това, че когато група хора се съберат и се фокусират върху целта, могат да бъдат създадени невероятни неща.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024