Градският транспорт в София може да спре заради запорирани сметки Снимка: © Getty Images

Сметките на "Столичен автотранспорт" са блокирани от сряда. "Ако това дружество спре да работи, спира и градският транспорт. Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг преди началото на сесията на Столичния общински съвет (СОС).

Причина за запора са натрупани 20 млн.лв. задължения през годините.

"Кметът по финанси Иван Василев, като добрата фея, отново трябва да търси решение как това дружество да бъде спасено", посочи Терзиев.

Общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев обясни, че казусът, който е довел до запора на сметките на Столичния автотранспорт, не е нов

"Казусът е от декември 2020 г., когато подадох сигнал към Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) за безобразно скъпия ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба“. Оказа се, че материалите са взети на цена 20-30 пъти по-скъпа от стандартното, обясни Бонев. В момента, в който този казус стана публичен, ръководството на Столичния автотранспорт е решило буквално да замрази този ремонт, добави той.

"Сега" припомня, че става въпрос за ремонт на стойност около 3 милиона лева. Договорът е подписан от предишното ръководство на "Столичен автотранспорт" в мандата на Йорданка Фандъкова. Финансиране обаче не е било осигурено.

На базата на протоколи за извършени, но неразплатени дейности в сградата на стойност над 1,2 млн. лв. строителят е завел дело срещу "Столичен автотранспорт", а Върховният административен съд е разрешил запор на сметките, отбелязва изданието.

"През последните четири години нито СОС, нито ръководството на "Столичен автотранспорт" не са си мръднали пръста да санират и предотвратят ситуацията, в която вече, чрез частен съдебен изпълнител, сметките на дружеството са запорирани," заяви още Борис Бонев.

По думите му имало е начин дружеството да бъде спасено, а условията по ремонта да бъдат предоговорени.

"Това е поредната бомба, заложена от старото ръководство на ГЕРБ, която сега избухна", добави общинският съветник.

Кметът Васил Терзиев коментира, че когато има подобни проблеми всички обръщат поглед към администрацията на кмета, но забравят, че тя си има принципал, а именно СОС.

"Общинските съветници от групите на ГЕРБ, БСП и ИТН дължат обяснение защо години наред това дружество е оставяно в дългове," които спират работата на ключови за града сектори, допълни зам.-кметът по финансите в Столичната община Иван Василев.

По думите му администрацията работи, за да бъде свален запорът на сметките, търсят се и начини за осигуряване на временен финансов ресурс на дружеството, за да изплати най-спешните си задължения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-тото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024
Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024