"Граф Игнатиево" е с нова полоса за излитане и кацане в очакване на F-16 Снимка: © Getty Images

Авиобаза "Граф Игнатиево" най-после се сдоби с нова полоса за излитане и кацане - част от големия ремонт преди пристигането на новите изтребители F-16.

Работата по модернизирането на инфраструктурата обаче още не е завършена.

Има четири проекта, за които предстои подписването на Акт 16 и шест са във фаза на подготовка за Акт 15, като се изпълняват общо 49 проекта.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов обяви, че четири проекта са важни за приемането на F-16 и има шанс закъснението по осъществяването им да бъде наваксано.

Той прикани и фирмите-изпълнители да осъзнаят, че "не просто развиват бизнес, а със своя труд, с качеството на изпълнение на строителните работи допринасят за боеготовността и боеспособността на Въоръжените сили".

Началникът на авиобазата бригаден генерал Николай Русев посочва пред БТА, че "полосата на външен вид и допир изглежда добре", а "осветителната система е невероятна, една от най-добрите в света".

Първите американски изтребители за българските ВВС би трябвало да дойдат до края на март 2025 г.

Дотогава Българя ще продължи да разчита на старите руски МиГ-29, които се върнаха обратно в базата си в "Граф Игнатиево" от "Летище Пловдив".

„Не можем да си позволим да снемем от въоръжение самолетите МиГ - 29, преди да имаме ескадрилата Ф-16“, казва Запрянов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024