Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък Снимка: © Getty Images

На много места днес се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури, като не се изключват и градушки.

Времето преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали, сочи прогнозата на НИМХ.

Максималните температури ще са между 33° и 38°, а в София - около 33°.

В 6 области в страната е обявен оранжев код за опасно време както за високи температури, така и за обилни валежи. Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

В останалата част от страната кодът е жълт за горещини и интензивни дъждове. Изключение са областите София и Перник, където няма предупреждение за опасни явления.

Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28°, а на 2000 метра около 20 градуса.

По Черноморието в сутрешните часове ще бъде предимно слънчево. Валежи там се очакват до вечерта и ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури край морето ще са 30°-33°, а температурата на морската вода е 28°-29°.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024