Граници-фантоми или как Google Maps се променя в зависимост от IP адреса ни Снимка: © getty images
  • На глобалната карта Google Maps отбелязва оспорваните граници с прекъсната линия, но понякога това може да се промени в зависимост от местоположението ти
  • В Русия например картата отделя Крим от Украйна с непрекъсната линия. Ако IP адресът ти е извън страната, то границата отново е отбелязана като оспорвана
  • Разминаването се получава вследствие от местни закони в някои от засегнатите държави, които заплашват с глоби и затвор публикуването на информация, различна от приетата от правителството
  • Google Maps разполага с над милиард потребители, които вярват на информацията на картата. Подобни регулации от страна на местните правителства превръщат апликацията в политическо оръжие, с което може да се влияе на мнението на гражданите

Колко от вас използват Google Maps? А колко поставят под въпрос видяното там? Оказа се, че дори и най-посещаваната онлайн карта в света има своите противоречия и информацията, показа на нея, може да варира в зависимост от това къде се намираш.

Борбите за независимост на отделни райони и конфликтите между дадени страни често водят до оспорвани граници, които са отбелязвани с прекъсната линия в Google Maps.

На хартия звучи добре, но на места изпълнението не е толкова лесно, тъй като истината се сблъсква с посоченото в местните закони. Изглежда обаче компанията е намерила удачен начин да угоди на всички, като просто променя информацията в зависимост от IP адреса на потребителя.

Случаят „Крим“

През 2014 г. Русия анексира полуостров Крим, който до този момент се намираше в очертанията на Украйна. Почти шест години по-късно Европейският съюз продължава да не признава това действие.

Противоречията покрай събитията и продължаващият конфликт между двете страни водят правят линията между района и Украйна прекъсната.

Не и ако погледнеш картата от Русия. Според руските закони е наказуемо да заявиш, че Крим е част от украинските територии и от компанията трябва да се съобразят с това, ако искат да присъстват в онлайн пространството в страната.

В резултат на това границата, посетена от IP адрес в Русия, е показана с непрекъсната линия. Apple Maps също трябваше да предприемат тази промяна в края на 2019 г..

Спорните територии на Индия с Пакистан и Китай

Индия е друг такъв пример. На глобалната карта страната е изпълнена с непрекъснати линии заради спорни територии с Пакистан и Китай.

През 2014 г. пред Ед Парсън, един от геопространствените технолози на Google, сподели пред Independent за проблемите, които компанията среща в страната.

„Можеха да затворят екипа ни в Индия. Искаме да представим сложността на света и това понякога може да доведе до сложни ситуации.“
Законите там заплашват с до 7 години затвор и глоби до 14 милиона американски долара.

Именно затова при посещения от IP адрес от Индия непрекъснатите линии покрай районите на територията на страната липсват.

Борбата за независимост в Западна Сахара е отразена с отбелязване на района и непрекъсната линия на границата му с Мароко, но от IP адрес в Мароко и двете липсват.

Промени в имената на географски обекти

Има случаи, в които дадени географски обекти носят различни имена според законите на отделните държави и Google Maps отново се съобразява с това.

Водната маса, позната в световен мащаб като „Японско море“, изменя името си, когато влезете от в онлайн картата от Южна Корея. Тогава на същите координати ще намерите „Източно море“. Ако Северна Корея използваше услугите на Google, най-вероятно щяхме да видим и още един вариант – Източнокорейско море.

При Персийският залив положението е същото. Приетото име „Iran Gulf” обаче не е по вкуса на Саудитска Арабия, която се намира на юг от залива. Някои арабски правителства се обръщат към него с името „Арабски залив“.

Къде е проблемът?

„Може би донякъде наивно, ние вярвахме, че можем да имаме една световна карта на света, която всички да използват, но политиката е нещо сложно,“ сподели в същото интервю Ед Парсън.

Проблемът е, че със своите над милиард потребители Google Maps се е превърнал в мярка за истинност. Хората подхождат с пълно доверие към показаното там и това може да запали допълнителна искра в обществените нагласи при териториален конфликт между две страни.

Когато два народа виждат различна информация в световен източник, всеки от тях получава допълнителна аргументация на тезата на страната си, макар двете твърдения да си противоречат.

Попадайки под шапката на подобни закони Google Maps понякога се превръща от удобно средство за навигация в поредното политическо оръжие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024