Изпуснат полет прерасна в политически скандал в Гърция Снимка: © European Union

Гняв заради изпуснат полет предизвика политически скандал в Гърция. Резултатът е, че депутат от управляващата "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис е драматично изгонен от партията, а прокуратурата е започнала разследване.

Всичко започва на международното летище в Атина миналия петък. Депутатът Лефтерис Авгенакис - до неотдавна министър на земеделието, е закъснява да се яви на гейта за вътрешен полет до остров Крит. Персоналът му отказва да го отведе към самолета, за да се качи на борда. В отговор политикът е употребил насилие срещу един от служителите, като му е посегнал и се е опитал да вземе телефона му, твърдят местни медии.

51-годишният Авгенакис се извини за случилото се, но отрече да е използвал физическо насилие. По думите му се е стигнало само до "словесен конфликт".

В социалните мрежи обаче се появиха кадри от видеозапис, за които се твърди, че показват как депутатът се опитва да изтръгне телефона на мъжа от персонала по време на спора.

Авгенакис се оправда с това, че е искал да говори с началниците на работника - "последен опит" да се качи на полета. Той твърди, че времето да отвеждане към самолета не е било приключило и със собствените си очи видял как пътници се отправят към пистата.

22-годишният служител на летището обаче свидетелства, че политикът го е обиждал, заплашвал и му е посегнал. Мъжът е завел дело срещу бившия министър с тези обвинения.

Според профсъюза на служителите на летището OSEPE Авгенакис също така е отправял заплахи към работника, а когато колеги се опитали да се намесят и да успокоят депутата, той извикал: "Не ме докосвайте, имам имунитет!".

Профсъюзът също така уверява, че всички процедури за полета са били спазени и Авгенакис е бил извикан три пъти по име преди гейтът за излитане да затвори.

Заради скандала депутатът беше изгонен от групата на управляващата партия в Гърция. Той обаче отказва да напусне парламента, макар опозиционните сили да настояват той да бъде отстранен.

"Бях и оставам депутат от Ираклион и ще продължа да служа на гражданите със същата страст", написа той в профила си в X.

Политикът, който сега остана независим, заяви, че ще продължи да подкрепя управляващата партия и правителството.

Говорител на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис осъди инцидента, заявявайки, че "премиерът не може да се примири с подобно отношение. Председателят на парламента Константинос Тасулас наложи двуседмична забрана на Авгенакис да участва в пленарни заседания, като нарече поведението му на летището "неприемливо".

По случая започна и прокурорска проверка за предполагаемо нападение над служителя и дали има злоупотреба с обществени правомощия. По-нататъшните правни действия може да изискват отнемане на депутатския имунитет на Авгенакис при евентуално официално наказателно преследване.

Това не е първият път, в който бившият министър на земеделието предизвиква възмущение с поведението си. През май той беше критикуван заради признанието, че е похарчил 6 хил. евро за цветя, за да украси офиса си, и че е взел картина от министерския си кабинет, след като беше отстранен от поста на 14 юни.

С изгонването на Авгенакис сега "Нова демокрация" ще има 157 депутати в 300-местния парламент. Миналия месец Мицотакис промени кабинета си с акцент върху политиките за намаляване на разходите за живот след победата на дясноцентристката му партия на европейските избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери искат милиони долари откуп, за да не пуснат крадени билети за концерти на Тейлър Суифт

Хакери изнудват Ticketmaster за милиони долари. Заплашват да пуснат крадени данни за билети на Тейлър Суифт

18:00 - 06.07.2024
Политика

Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата

"Само Бог" можел да накара президента на САЩ да се оттегли от изборите

15:34 - 06.07.2024
Спорт

Ламин Ямал, който само на 16 г. стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство

В навечерието на финала на Евро 2024 Ямал ще навърши 17 години и Ямал иска да го посрещне със златен медал

15:33 - 06.07.2024
галерия

Новият Audi Q6 e-tron вече е и в България

Повече ефективност, голям пробег и много бързо зареждане

14:54 - 06.07.2024
Важно днес

Сезонен работник е убит с нож в Слънчев бряг

По случая е задържан 38-годишен криминално проявен мъж от Ловеч

12:56 - 06.07.2024
Важно днес

Петков отрече "медийните внушения", че ПП-ДБ преговаря с "Възраждане" за кабинет

Според Петков в Народното събрание в момента има две мнозинства, от които ПП-ДБ няма как да бъде част

12:18 - 06.07.2024
Важно днес

Доган събра доверениците си в "Росенец", но без Пеевски (Обновена)

Има неяснота дали лидерът на ДПС Делян Пеевски ще разговаря с Доган

11:08 - 06.07.2024