горна фаша узо 12

Гръцкото лято може да се опише с няколко прости думи - кристално море, салата, добра компания, узо. Това е и най-добрият режим за щастие "on repeat".

Лятото е сезонът на лекото безвремие, в което часовникът няма тежест, а дните се измерват в наздравици, залези и смях.

И точно тук, на сянка край морето или след дълъг работен ден в града, OUZO 12 се появява като мост между приятели, истории и летни моменти, които ще помним до първите зимни дни.

Понякога лятото идва не с отпуската, а с момента. С топлината в края на деня, когато светлината става златна, въздухът се разхлажда и всичко забавя ход.

Вятърът донася аромат на печени чушки и сирене, а масата - вече подредена, чака само добрата компания.
Някои от най-хубавите спомени започват така: без план, без шум, само с усещането за спокойствие и миризмата на дома.

А друг път лятото се разлива в синьо там, където хоризонтът няма край, а вълните са единственият шум, който искаш да чуваш.

В такава обстановка човек се връща към себе си. Към онова просто щастие: сол по кожата, пясък в обувките и чаша узо, която не бърза за никъде. Никоя друга напитка не носи толкова отчетливо духа на Гърция, колкото узото.

То не е просто аперитив - това е ароматен посланик на гръцката култура, традиции и изкуството на споделените моменти. OUZO 12 е питие, част от голямото гръцко наследство.

Родено през 1880 г. в малката дестилерия на Калоянис в Константинопол, производството на узото постепенно се мести в Солун, Пирея и Волос.

Името му идва от любимата рецепта в бъчва №12- точното съотношение на билки и подправки, което познаваме и днес. Ароматът му е деликатен, а вкусът - освежаващ, леко сладникав, с ясно изразен анасон и фини нотки на билки.

От създаването си OUZO 12 остава верен на своята оригинална рецепта - толкова разпознаваема, че днес се нарежда като узо номер едно в света*. Всеки етап от производството - от внимателната селекция на съставките до двойната дестилация, цели да създаде мек и характерен вкус.

Алкохолът достига 96% преди да бъде омекотен с вода и ароматни билки, след което преминава през втора дестилация - ключов момент, който извлича фините вкусови и ароматни нюанси. Добавя се още вода и е готово за бутилиране и консумация.

А ако дядо ви е пропуснал да ви разкаже как точно се сервира едно узо по гръцки, отдайте тази чест на мен - много е просто. Във висока тънка чаша за узо сипваме два-три пръста от OUZO 12, разреждаме с малко вода и добавяме лед.

Още по-важно е как се консумира. Има ли узо, трябва да има и мезе. Салата и узото са като стари приятели- винаги се намират на една и съща маса.

Най-важната съставка на тази наздравица са хората - семейството, приятелите, тези с които споделяме лятната вечеря.

Независимо дали си на гръцки остров, в селска къща на брега или просто на терасата у дома, OUZO 12 е онзи детайл, който прави лятото пълно. То събира хората, отпуска сетивата и внася усещане за лекота.

Анасоновата напитка помага на храносмилането, отпуска и охлажда тялото и успокоява ума. OUZO 12 не следва модата- то следва традицията.

Това е вкусът на истинския момент, на неподправното лято, на онези вечери, когато времето спира, а единственото, което има значение, е с какво и кого си давате наздраве.

Гръцкото лято не е място, то е състояние на духа. А OUZO 12 е поканата към него.

*По данни на IWSR 2024
*Консумирайте с отговорност и мярка. Само за хора над 18 години.

долна фаша ouzo 12


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът назначи нов шеф на НАП, след като Румен Спецов отиде в "Лукойл"

Един от заместниците на Спецов ще заеме титулярното място

17:53 - 17.11.2025
Важно днес

Благомир Коцев и Никола Барбутов са преместени в Софийския централен затвор

От ПП настояват прокуратурата да обясни какво е правното основание на преместванията и защо се случват именно сега

17:46 - 17.11.2025
Важно днес

Златната тоалетна в операция “Мидас” - какво знаем за корупционната схема в Украйна

Разследване в „Енергоатом“ разкрива схема за 100 млн. долара и разклаща властта в Киев в разгара на войната

17:40 - 17.11.2025
Важно днес

"Чешкият Сфинкс" - милиардерът, който стана главен акционер най-голямата петролна компания на Франция

Апетитът на Даниел Кретински се разпрострира от енергетика, през футбол до британските кралски пощи

17:19 - 17.11.2025
Важно днес

Кабинетът на Виктор Орбан намекна за интерес към активите на "Лукойл" в България

Петeр Сиярто обяви, че властта ще подкрепя местни компании, които биха искали да преговарят за сделка

16:38 - 17.11.2025
Важно днес

Захари Карабашлиев се завръща с нов роман - "Последният ловец на делфини"

Две години след "Рана" писателят разказва история за България след Втората световна война

15:16 - 17.11.2025
Технологии

Тайната зад алгоритъма на ТикТок - пристрастяването е почти като при хазарта

260 видеоклипа, или едва около 35 минути, са достатъчни, за да влезете в капана

14:15 - 17.11.2025
Коли

Новият Audi Q3 - не иска просто да ви вози, а иска да ви познава

Вече не става въпрос само за автомобил, който ви откарва от точка А до точка Б

13:32 - 17.11.2025
Текстове от партньори

Любомир Малоселски, Vivacom: За 3 г. надградихме значително портфолиото Unlimited и предложихме 5G устройства на достъпни цени

"Дойде времето на достъпни мобилните устройства, които могат всичко"

13:23 - 17.11.2025