Снимка: © Getty Images

Грета Тунберг отправи критики към световните лидери, които искат да се снимат с нея, за да „изглеждат добре“.

17-годишната шведка се превърна в глобална фигура благодарение на своите кампании за защита на околната среда. Тя изнесе реч на срещата на ООН за климата миналия септември, думите от която винаги ще се помнят: „Вие откраднахте мечтите ми и моето детство с вашите празни думи. Как смеете!“.

Сега Тунберг продължава със своята гражданска активност и представя кампанията си по Шведското национално радио. В един от последните епизоди тя разкри, че германският канцлер Ангела Меркел е чакала на опашка, за да си направи „селфи“ с нея на международната среща в Ню Йорк.

Освен това 17-годишната шведка отправи остри думи към високопоставените лица, които "не се държат" естествено с нея след появата ѝ на срещата на ООН.

„Президенти, премиери, крале и принцеси идваха и искаха да говорят с мен. Видяха ме и изведнъж осъзнаха, че имат шанс да си направят снимка с мен за своя профил в Instagram. А после да сложат „хаштаг“ „Спасете планетата“, сподели Тунберг, цитирана от The Guardian.

„Изглеждаше така, сякаш бяха забравили за момент, че трябва да се срамуват, че тяхното поколение разочарова бъдещата генерация“, сподели шведската активистка.

В още един коментар след това, пред BBC, Тунберг каза, че изпитва „неприязън“ към политици, които искат да се възползват от славата ѝ, като се снимат с нея.

„Ако трябва да съм честна, не беше само тя, а мнозина други“, каза шведката относно срещата с Ангела Меркел. „А тези неща се случват през цялото време. Хората просто искат да застанат до мен и до други активисти, борещи се против промените в климата. Могат после да публикуват снимките в социалните мрежи и по този начин създават впечатление, че изглеждат добре, че им пука“.

През януари Тунберг се снима с принца на Уелс – Чарлз, след като той изнесе реч на Световния икономически форум в швейцарския Давос. Въпреки това тя нямаше предвид него, смятат британските медии, тъй като той е известен дългогодишен защитник на околната среда.

Попитана дали съревнованието на световните лидери за снимки с нея я кара да се чувства „използвана“, основателката на Училищното движение за климата сподели: „Да, хората определено понякога ме виждат като някого, до когото трябва да застанат, за да изглеждат добре, и това е нещо, което наистина не харесвам, защото не искам да съм такъв тип човек“.

По време на 25-минутното интервю Тунберг каза, че се надява промените, предприети от правителствата и хората по света относно пандемията от коронавируса, да помогнат за промяна на разбирането на проблема с глобалното затопляне.

Активистката вече отправи критики към британското правителство заради това, че е преувеличило колко много страната е намалила вредните въглеродни емисии.

„Ако не друго, коронавирусът ще промени начина, по който осъзнаваме кризите и се борим срещу тях, защото той показа, че по време на криза се действа задължително със сила“, сподели тя пред BBC.

„Също така се откри дискусия за това колко много ценим човешкия живот. Например – хората казват, че са готови да жертват икономиката. Споделят, че ще направим каквото е нужно, защото не можем да сложим етикет с цена за човешкия живот“.

„Ако прехвърлите тази логика по въпроса за климата, например, това ще отвори много възможности, които ще променят дискусията“, смята Грета Тунберг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина