Снимка: © Getty Images

Тенисист No.1 на България Григор Димитров се изказа изненадващо скептично по отношение на ваксинирането срещу Covid-19, въпреки че само преди година участваше в кампанията на ЕК за набиране на дарения в полза на разработването на имунизационни препарати срещу инфекциозното заболяване. 

Димитров се върна в България дни преди 30-тия си рожден ден на 16 май. Пред журналисти в Хасково той обяви, че все още не се е ваксинирал, защото очаква нови противоепидемични правила от ръководството на ATP. 

"Преценяваме ситуацията в момента. Мисля, че от другата седмица ще има други правила в ATP също. Трябва да изчакаме да видим. Но всеки си върши работата доста пълноценно в момента, всеки от директорите иска да направи нещата да са по-добри за нас, но... малко по малко, вече можем да излизаме да се разхождаме само по 1 час навън, което за нас прави огромна разлика. През последната година само кортове-хотел-кортове-хотел - не е най-приятното нещо. Липсата на публика е може би най-неприятното нещо в цялата ситуация, но все пак продължаваме", каза той. 

На конкретния въпрос какво е мнението му в дебата за евентуалното въвеждане на сертификатите за свободно пътуване на имунизираните хора и дали е "за или против ваксините" той отговори: 

"Никога не съм искал да вкарвам нещо в тялото си, което е забранено или... особено в тази ситуация не знаем какво представляват ваксините като цяло. Така че със сигурност съм по-скоро за "Не". Но всеки ден излизат нови правила, особено за нас атлетите, когато пътуваме през толкова много летища... самолети, коли, хора и т.н. Със сигурност би било голям плюс, но трябва да изчакаме да видим все пак нашите директори от ATP, защото само те могат да поставят това правило". 

Препоръките на ATP и WTA към спортистите са да се възползват, ако имат възможността да се ваксинират. В началото на април мъжката тенис асоциация въведе и някои стимули - имунизираните тенисисти вече не се третират като близки контактни лица, ако някой даде позитивна проба по време на турнир. Промени са въведени и в условията за карантинирането им. 

В същото време асоциацията не смята да въвежда задължение за ваксиниране на тенисистите. ATP работи със специалисти по инфекциозни болести и вирусология при съставянето на противоепидемичните си протоколи. 

В събота Роджър Федерер обяви, че вече се е ваксинирал с Pfizer/BioNTech - не само защото му се налага да пътува често, а за да предпази хората около себе си от евентуална зараза. Ваксинирани са и Симона Халеп, Наоми Осака и Виктория Азаренка. Анди Мъри също се обяви за по-бързото имунизиране на играчите от тура, за да се сложи край на строгите карантинни ограничения при турнирите. Други тенисисти като Андрей Рубльов, Арина Сабаленка и Елина Свитолина са скептично настроени спрямо имунизирането срещу Covid.

Григор Димитров преболедува Covid-19 през юни 2020 г. малко след участието си на демонстративни турнири в Сърбия и Хърватия, организирани от Новак Джокович.  

Сега той коментира пред българските журналисти, че "вече почти няма антитела" и се налага да се пази още повече от евентуално повторно заразяване. 

"Но никой не е застрахован. Имам приятели, които си бяха сложили ваксината и до ден-днешен са добре, но имах и такива, които я бяха сложили и бяха хванали отново (Covid-19), което също не е голям плюс", каза той. 

През май 2020 г. Григор Димитров се включи в подкрепа на една от най-големите глобални дарителски кампании за научни изследвания и разработки на ваксини за Covid-19. 

Тогава той казваше следното: "Днес целият свят се сблъсква със силен и опасен противник - коронавирусът. Урокът, който научих от спорта, е, че сме по-силни, когато сме единни. Екипът ми играе ключова роля за всеки отделен успех, който съм постигнал. Затова международното сътрудничество в науката и изследователската дейност е ключово за успешната борба срещу вируса. Нека да дадем на най-добрите ни учени и предприемачи необходимите средства и подкрепа, за да разработят ваксина, лечения и тестове за диагностициране на вируса. Това ще ни доближи до момента, в който ще чуем "Гейм, сет, мач" с победа на човечеството срещу коронавируса". Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед