Григор Димитров не бърза да се ваксинира срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

Тенисист No.1 на България Григор Димитров се изказа изненадващо скептично по отношение на ваксинирането срещу Covid-19, въпреки че само преди година участваше в кампанията на ЕК за набиране на дарения в полза на разработването на имунизационни препарати срещу инфекциозното заболяване.

Димитров се върна в България дни преди 30-тия си рожден ден на 16 май. Пред журналисти в Хасково той обяви, че все още не се е ваксинирал, защото очаква нови противоепидемични правила от ръководството на ATP.

"Преценяваме ситуацията в момента. Мисля, че от другата седмица ще има други правила в ATP също. Трябва да изчакаме да видим. Но всеки си върши работата доста пълноценно в момента, всеки от директорите иска да направи нещата да са по-добри за нас, но... малко по малко, вече можем да излизаме да се разхождаме само по 1 час навън, което за нас прави огромна разлика. През последната година само кортове-хотел-кортове-хотел - не е най-приятното нещо. Липсата на публика е може би най-неприятното нещо в цялата ситуация, но все пак продължаваме", каза той.

На конкретния въпрос какво е мнението му в дебата за евентуалното въвеждане на сертификатите за свободно пътуване на имунизираните хора и дали е "за или против ваксините" той отговори:

"Никога не съм искал да вкарвам нещо в тялото си, което е забранено или... особено в тази ситуация не знаем какво представляват ваксините като цяло. Така че със сигурност съм по-скоро за "Не". Но всеки ден излизат нови правила, особено за нас атлетите, когато пътуваме през толкова много летища... самолети, коли, хора и т.н. Със сигурност би било голям плюс, но трябва да изчакаме да видим все пак нашите директори от ATP, защото само те могат да поставят това правило".

Препоръките на ATP и WTA към спортистите са да се възползват, ако имат възможността да се ваксинират. В началото на април мъжката тенис асоциация въведе и някои стимули - имунизираните тенисисти вече не се третират като близки контактни лица, ако някой даде позитивна проба по време на турнир. Промени са въведени и в условията за карантинирането им.

В същото време асоциацията не смята да въвежда задължение за ваксиниране на тенисистите. ATP работи със специалисти по инфекциозни болести и вирусология при съставянето на противоепидемичните си протоколи.

В събота Роджър Федерер обяви, че вече се е ваксинирал с Pfizer/BioNTech - не само защото му се налага да пътува често, а за да предпази хората около себе си от евентуална зараза. Ваксинирани са и Симона Халеп, Наоми Осака и Виктория Азаренка. Анди Мъри също се обяви за по-бързото имунизиране на играчите от тура, за да се сложи край на строгите карантинни ограничения при турнирите. Други тенисисти като Андрей Рубльов, Арина Сабаленка и Елина Свитолина са скептично настроени спрямо имунизирането срещу Covid.

Григор Димитров преболедува Covid-19 през юни 2020 г. малко след участието си на демонстративни турнири в Сърбия и Хърватия, организирани от Новак Джокович.

Сега той коментира пред българските журналисти, че "вече почти няма антитела" и се налага да се пази още повече от евентуално повторно заразяване.

"Но никой не е застрахован. Имам приятели, които си бяха сложили ваксината и до ден-днешен са добре, но имах и такива, които я бяха сложили и бяха хванали отново (Covid-19), което също не е голям плюс", каза той.

През май 2020 г. Григор Димитров се включи в подкрепа на една от най-големите глобални дарителски кампании за научни изследвания и разработки на ваксини за Covid-19.

Тогава той казваше следното: "Днес целият свят се сблъсква със силен и опасен противник - коронавирусът. Урокът, който научих от спорта, е, че сме по-силни, когато сме единни. Екипът ми играе ключова роля за всеки отделен успех, който съм постигнал. Затова международното сътрудничество в науката и изследователската дейност е ключово за успешната борба срещу вируса. Нека да дадем на най-добрите ни учени и предприемачи необходимите средства и подкрепа, за да разработят ваксина, лечения и тестове за диагностициране на вируса. Това ще ни доближи до момента, в който ще чуем "Гейм, сет, мач" с победа на човечеството срещу коронавируса".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024