Снимка: © Getty Images

Ръководителите на ЕС и правителствените лидери на Франция, Германия, Италия, Великобритания, Норвегия, Саудитска Арабия, Канада и Япония организират безпрецедентна кампания за събиране на 7,5 милиарда евро в помощ на разработването на ваксина срещу Covid-19. 

Кампанията ще започне в 16 ч. българско време със специална виртуална конференция, на която ще бъдат обявени официалните финансови ангажименти на всяка държава, компания или партньорска организация към каузата. 

"Глобалната реакция срещу коронавируса", както е наречена кампанията на ЕС, е подкрепена от множество популярни личности като българския тенисист No.1 Григор Димитров, Мелинда Гейтс от благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс", бившия президент на Литва Далия Грибаускайте, певицата Анжелик Киджо, футболния треньор Жозе Моуриньо и ръководителя на УЕФА Александър Чеферин, ръководителя на Световния фонд за борба със СПИН Питър Сандс, главния изпълнителен директор на Международната инициатива за ваксина срещу СПИН Сет Бъркли и др. 

Пандемията от новия коронавирус изисква глобална реакция, се казва в анонса за кампанията. Светът трябва бързо да разработи и приложи ефективни методи за диагностициране, лечение и ваксиниране. Без тези условия всяка държава по света остава уязвима на Covid-19. Държавите и организациите по цял свят обединяват усилия, за да гарантират, че не само ще успеем да създадем животоспасяващите средства, но и че ще гарантираме достъпа на всеки до тях. Нито един човек, нито една държава или регион не бива да бъдат изоставени. 

7,5 млрд. евро, които се очаква да бъдат събрани на 4 май, ще послужат като първоначално финансиране за активирането на световно сътрудничество в областта на борбата с пандемията. Партньор в кампанията е и Световната здравна организация. Сумата е изчислена на база на анализи от учени и здравни експерти, участващи в т.нар. Борд за наблюдение на глобалната подготовка, който е организиран от СЗО и Световната банка. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: ИМА ЛИ НАПРЕДЪК С ВАКСИНИТЕ И ЛЕКАРСТВАТА ЗА COVID-19?

Плановото разпределение на събраните средства би трябвало да изглежда по следния начин: 

- около 2,8 млрд. евро трябва да бъдат отделени за научни изследвания и разработки на ваксини за Covid-19, както и за финансиране на производството и разпространението им;
- около 2,1 млрд. евро ще бъдат отделени за разработване на терапии за Covid-19;
- около 1,2 млрд. евро ще бъдат предназначени за подпомагане на най-уязвимите държави чрез СЗО; 
- около 1,4 млрд. евро ще бъдат отделени за изследвания на диагностичните технологии за Covid-19 и за създаване на резерви от жизненоважни лични предпазни средства. 

Посланието на Григор Димитров към всички, които биха искали да подпомогнат усилията за глобална реакция: 

"Днес целият свят се сблъсква със силен и опасен противник - коронавирусът. Урокът, който научих от спорта, е, че сме по-силни, когато сме единни. Екипът ми играе ключова роля за всеки отделен успех, който съм постигнал. Затова международното сътрудничество в науката и изследователската дейност е ключово за успешната борба срещу вируса. Нека да дадем на най-добрите ни учени и предприемачи необходимите средства и подкрепа, за да разработят ваксина, лечения и тестове за диагностициране на вируса. Това ще ни доближи до момента, в който ще чуем "Гейм, сет, мач" с победа на човечеството срещу коронавируса". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед