Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е подписал заповед за освобождаване на изпълнителния директор на „Автомагистрали“ Десислава Христова.

Тя беше назначена временно в държавното дружество от служебния министър Виолета Комитова през юни миналата година. Преди това бе част от Съвета на директорите на „Автомагистрали“ по време на управлението на кабинета „Борисов 3“. Тогава шеф на дружеството беше Стоян Беличев, когото Комитова отстрани заради спорните „инхаус“ процедури.

След заповедта на Караджов от 17 януари предстои вписване на промяната в Търговския регистър.

Със същата заповед се прави и изменение на устава на дружеството. Промяната предвижда то да се представлява от един изпълнителен директор вместо от двама, както е било до момента. Освен Христова досега изпълнителен директор беше Иван Станчев, който вече ще управлява самостоятелно.

„Автомагистрали“ попадна в центъра на скандала с изпирането на над 53 млн. лв. от парите за строежа на АМ „Хемус“. Авансите по договорите между дружеството и частните фирми - изпълнители, са били прехвърляни на кухи фирми и изтегляни в кеш, разкриха от МВР преди няколко месеца.

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите още през 2018 г. с доклад към тогавашния борд на директорите, в който се посочва, че „Автомагистрали“ трябва да навлезе в строителството на първокласни пътища, но понеже няма достатъчно финанси и собствена техника, следва да проучи пазара и да сключи партньорства с частни фирми.

Това разкрива в. „Сега“, след като медията е получила достъп до документи, датиращи преди отпускането на първия милиард за „Хемус“ от правителството на Бойко Борисов през 2018 г. Събитията за проучване на пазара и подбор на частни изпълнители, които да работят по участъци от 1 до 6, са текли паралелно с подготовката на постановлението за първия транш от страна на Министерски съвет на стойност 1 349 856 000 лева.


"Автомагистрали" и кабинетът "Борисов 3" действали в синхрон за инхаус процедурите за "Хемус"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024