Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е подписал заповед за освобождаване на изпълнителния директор на „Автомагистрали“ Десислава Христова.

Тя беше назначена временно в държавното дружество от служебния министър Виолета Комитова през юни миналата година. Преди това бе част от Съвета на директорите на „Автомагистрали“ по време на управлението на кабинета „Борисов 3“. Тогава шеф на дружеството беше Стоян Беличев, когото Комитова отстрани заради спорните „инхаус“ процедури.

След заповедта на Караджов от 17 януари предстои вписване на промяната в Търговския регистър.

Със същата заповед се прави и изменение на устава на дружеството. Промяната предвижда то да се представлява от един изпълнителен директор вместо от двама, както е било до момента. Освен Христова досега изпълнителен директор беше Иван Станчев, който вече ще управлява самостоятелно.

„Автомагистрали“ попадна в центъра на скандала с изпирането на над 53 млн. лв. от парите за строежа на АМ „Хемус“. Авансите по договорите между дружеството и частните фирми - изпълнители, са били прехвърляни на кухи фирми и изтегляни в кеш, разкриха от МВР преди няколко месеца.

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите още през 2018 г. с доклад към тогавашния борд на директорите, в който се посочва, че „Автомагистрали“ трябва да навлезе в строителството на първокласни пътища, но понеже няма достатъчно финанси и собствена техника, следва да проучи пазара и да сключи партньорства с частни фирми.

Това разкрива в. „Сега“, след като медията е получила достъп до документи, датиращи преди отпускането на първия милиард за „Хемус“ от правителството на Бойко Борисов през 2018 г. Събитията за проучване на пазара и подбор на частни изпълнители, които да работят по участъци от 1 до 6, са текли паралелно с подготовката на постановлението за първия транш от страна на Министерски съвет на стойност 1 349 856 000 лева.


"Автомагистрали" и кабинетът "Борисов 3" действали в синхрон за инхаус процедурите за "Хемус"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години