Гроздан Караджов отвръща на премиера: "Продължаваме лъжата" и фантазии

"Продължаваме лъжата" - така вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов отговори на публичните обвинения към себе си, отправени от премиера Кирил Петков днес. И се закани, че отук нататък ще вади документи за разобличаване на корупция, вместо да се опитва раздялата на ПП и ИТН във властта да премине цивилизовано.

Министър-председателят заяви след заседание на правителството как от ИТН повдигнали темата със Северна Македония в парламента днес, за да прикрият излизането на доклад, който уличава МРРБ и министъра в оставка в това, че искал да плати над 2 млрд. лв. за незаконни пътни строежи.

По думите на Петков данните са от доклад на междуведомствена група от експерти на Министерството на финансите и МРРБ. Тя проверяваше над 900 случая на сключени договори за текущи ремонти с частни компании чрез спорти процедури по Закона за обществените поръчки. Така, по думите на Петков, комисията е открила съмнения за незаконно строителство на обща стойност 2,5 милиарда лева.

"Тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета на МРРБ", каза Петков, правейки препратка към искането на Караджов (ИТН) за допълнителни над 3,9 млрд. лв. към бюджета на ведомството му чрез актуализацията на държавната сметка за 2022 г., която е в ход.

Отговорът на Караджов не закъсня. Той припомни, че наличието на стотици незаконни пътни строежи от времето на ГЕРБ заради липса на разрешения на строеж не е никаква новина, защото лично той я е съобщавал многократно.

"Не е вярно, лъжа е това, което "Продължаваме Лъжата" и Петков твърдят, че съм искал да плащам по тези договори, а едва ли не те, белите ангели, са ме дърпали и са ми казвали: Не!". Караджов върна лентата назад във времето, когато поиска решение на Народното събрание, с което да каже, че плащания по спорни поръчки ще има след процедура по контрол. И обвини министър-председателя и ПП в това, е те са искали да се дадат пари на строителните фирми, избирани по времето на ГЕРБ, без да има анализ. Става дума за първи плащания в размер на 600 млн. лв. - вече платени.

Министърът в оставка приложи като доказателства за думите си "разменените файлове между мен, Лена Бориславова и хората от екипа".

Караджов прочете и част от заключенията в доклада на междуведоствената група, на който се позова и Кирил Петков - но за да обясни, че констатациите нямат общо с премиерските твърдения. В хода на изложението си той на практика "разкри" конкретна новина от документа, която е в градината на ГЕРБ - а именно, че цели 77% от "текущите" пътни ремонти, възложени по време на правителството на Бойко Борисов, фактически са били "основен ремонт", започването им е в нарушение и на Закона за обществените поръчки, и на Закона за устройство на територията, защото няма издадени разрешения за строеж. А при основен ремонт разрешението е задължително условие.

И досега се знаеше за нарушенията, но междуведомствената комисия е разкрила мащаба им, стана ясно от думите на министъра в оставка.

По същество - според Гроздан Караджов експертите казват не, че сключените договори със строителни фирми по времето на ГЕРБ са незаконни, а строежите трябва да се спрат. А се препоръчва Народното събрание да промени законодателството така, че въпросните строежи "да се направят търпими".

Комисията не казва плащания за тези установени незаконни строежи да няма, но отказва да се произнесе по основното питане към нея - а именно какви трябва да са размерите на плащанията. Вместо отговор, назначените експерти препоръчват на МРРБ да се създаде нова комисия, която да се занимае с договорите един по един и да прецени какво е дължимо - се разбра още от изложението на Караджов.

Той обвини Петков, че заменя "реалността с болна фантазия". Каза, че не му е ясно за какви скъпи тръби и стълбове говори министър-председателят - защото в доклада на междуведомствената комисия нямало такова нещо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024