Гроздан Караджов отвръща на премиера: "Продължаваме лъжата" и фантазии

"Продължаваме лъжата" - така вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов отговори на публичните обвинения към себе си, отправени от премиера Кирил Петков днес. И се закани, че отук нататък ще вади документи за разобличаване на корупция, вместо да се опитва раздялата на ПП и ИТН във властта да премине цивилизовано.

Министър-председателят заяви след заседание на правителството как от ИТН повдигнали темата със Северна Македония в парламента днес, за да прикрият излизането на доклад, който уличава МРРБ и министъра в оставка в това, че искал да плати над 2 млрд. лв. за незаконни пътни строежи.

По думите на Петков данните са от доклад на междуведомствена група от експерти на Министерството на финансите и МРРБ. Тя проверяваше над 900 случая на сключени договори за текущи ремонти с частни компании чрез спорти процедури по Закона за обществените поръчки. Така, по думите на Петков, комисията е открила съмнения за незаконно строителство на обща стойност 2,5 милиарда лева.

"Тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета на МРРБ", каза Петков, правейки препратка към искането на Караджов (ИТН) за допълнителни над 3,9 млрд. лв. към бюджета на ведомството му чрез актуализацията на държавната сметка за 2022 г., която е в ход.

Отговорът на Караджов не закъсня. Той припомни, че наличието на стотици незаконни пътни строежи от времето на ГЕРБ заради липса на разрешения на строеж не е никаква новина, защото лично той я е съобщавал многократно.

"Не е вярно, лъжа е това, което "Продължаваме Лъжата" и Петков твърдят, че съм искал да плащам по тези договори, а едва ли не те, белите ангели, са ме дърпали и са ми казвали: Не!". Караджов върна лентата назад във времето, когато поиска решение на Народното събрание, с което да каже, че плащания по спорни поръчки ще има след процедура по контрол. И обвини министър-председателя и ПП в това, е те са искали да се дадат пари на строителните фирми, избирани по времето на ГЕРБ, без да има анализ. Става дума за първи плащания в размер на 600 млн. лв. - вече платени.

Министърът в оставка приложи като доказателства за думите си "разменените файлове между мен, Лена Бориславова и хората от екипа".

Караджов прочете и част от заключенията в доклада на междуведоствената група, на който се позова и Кирил Петков - но за да обясни, че констатациите нямат общо с премиерските твърдения. В хода на изложението си той на практика "разкри" конкретна новина от документа, която е в градината на ГЕРБ - а именно, че цели 77% от "текущите" пътни ремонти, възложени по време на правителството на Бойко Борисов, фактически са били "основен ремонт", започването им е в нарушение и на Закона за обществените поръчки, и на Закона за устройство на територията, защото няма издадени разрешения за строеж. А при основен ремонт разрешението е задължително условие.

И досега се знаеше за нарушенията, но междуведомствената комисия е разкрила мащаба им, стана ясно от думите на министъра в оставка.

По същество - според Гроздан Караджов експертите казват не, че сключените договори със строителни фирми по времето на ГЕРБ са незаконни, а строежите трябва да се спрат. А се препоръчва Народното събрание да промени законодателството така, че въпросните строежи "да се направят търпими".

Комисията не казва плащания за тези установени незаконни строежи да няма, но отказва да се произнесе по основното питане към нея - а именно какви трябва да са размерите на плащанията. Вместо отговор, назначените експерти препоръчват на МРРБ да се създаде нова комисия, която да се занимае с договорите един по един и да прецени какво е дължимо - се разбра още от изложението на Караджов.

Той обвини Петков, че заменя "реалността с болна фантазия". Каза, че не му е ясно за какви скъпи тръби и стълбове говори министър-председателят - защото в доклада на междуведомствената комисия нямало такова нещо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023