Групата на Льо Пен, Салвини и AfD в ЕП номинира Илон Мъск за наградата "Сахаров" Снимка: © Getty Images

Милиардерът Илон Мъск е сред номинираните за наградата "Сахаров", която Европейският парламент връчва всяка година на изтъкнати правозащитници от цял свят.

Номинацията на Мъск е дошла от страна на групата "Идентичност и демокрация" (61 евродепутати), в която влизат членовете на ЕП от "Алтернатива за Германия", Националния сбор на Марин льо Пен, Лигата на Матео Салвини от Италия, националистическата "Партия на свободата на Австрия" и др.

Трите най-големи групи в ЕП са предпочели да номинират символично 22-годишната иранка Махса Амини, както и участниците в движението за правата на жените в ислямската република, които излязоха на бунт срещу репресията на моралната полиция. Амини беше пребита до смърт от полицаи в Техеран през септември 2022 г. само защото хиджабът ѝ не покривал цялата ѝ коса

Авторите на предложението за Мъск изтъкват заслугите му за това, че е "осветил практиките на предходното ръководство на Twitter (с ново име X), които са нарушавали правото на изразяване на потребителите".

"Той иска да сложи край на тези практики и се противопоставя на отказа на достъп до платформа на даден човек заради неговите политически възгледи", се казва в мотивацията.

Позицията звучи озадачаващо на фона на поредицата от скандали около Twitter след покупката от Мъск (финансиран и от фонд, притежаван от саудитски принц), с които платформата не само не разшири потребителската си база, но и има намерения да ограничи безплатния достъп до нея под предлога, че така се бори с ботовете.

През 2022 г. Мъск беше принуден да сключи сделка, която му коства десетки милиарди за услуга, неспособна да му върне инвестицията - извън глобалното влияние, което той получава като фактически "главен модератор" на Twitter. Интересът на Льо Пен и Салвини към него идва малко след като стана ясно, че той е попречил на военните действия на Украйна срещу руски военни цели в Крим, отказвайки достъп до мрежата за сателитни комуникации Starlink.

Наградата "Сахаров" е най-високото отличие, присъждано от ЕС за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Връчва се от 1988 г. насам и носи името на големия съветски физик и политически дисидент Андрей Сахаров.

Чрез нея и чрез свързаната с нея мрежа ЕС оказва подкрепа на лауреатите — дава им повече решимост и сила в усилията за отстояване на техните каузи.

Мъск е само един от няколко кандидати за наградата.

  • Амини и жените на Иран са номинирани от Европейската народна партия - най-голямата група в ЕП.
  • Групите на "Социалистите и демократите", както и либералите от Renew Europe също номинират Махса Амини и движението "Жена, живот, свобода" като представитлеи на борбата за правата на жените в Иран.
  • 59 други евродепутати номинират афганистанските активисти за образователни права Марзия Амири, Парасто Хаким и Матиула Уеса за това, че са създали най-голямата мрежа от тайни домашни училища, в които момичетата от Афганистан да могат да учат. Уеса, който обжалва указите на талибаните, е отвлечен преди 5 месеца.
  • "Европейските консерватори и реформисти" са номинирали проевропейския народ на Грузия и Нино Ломджария, бивш обществен защитник на Грузия, за усилията им да опазят своите права и демокрацията в страната.
  • Групата на "Зелените / Европейски свободен алианс" издигат Ванеса Накате - млада жена от Уганда, която се бори срещу климатичните промени и за човешките права в Уганда. Тя е основател на първото движение "Петъци за бъдеще в Уганда".
  • 43 евродепутати са номинирали Вилма Нунес де Ескорсиа и монсиньор Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа за борбата им за човешки права в страната и за съпротивата им срещу режима на президента Даниел Ортега. Алварес е епископ на Матагалпа. Той е осъден на 26 г. затвор, а гражданството му е отнето през февруари 2023 г., след като отказва да напусне страната.
  • Групата на "Левите" номинира жените, които се борят за свободно, безопасно и законово право на аборт, като посочват три жени - полякинята Юстина Виджинска, Морена Ферера от Ел Салвадор и американската АГ-специалистка Колийн Макникълс.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024