Мъск е провалил украинска атака срещу руския флот край Крим, изключвайки Starlink Снимка: © Getty Images

Милиардерът Илон Мъск тайно е разпоредил на инженерите си да изключат сателитната мрежа Starlink край бреговете на Крим през 2022 г., за да спре украинска атака срещу руския флот.

Това става ясно от новата биография на Мъск, която журналистът Уолтър Айзъксън ще публикува на 12 септември.

Според книгата, украинска безпилотна подводница с експлозивни устройства се е доближавала до руския флот, когато е изгубила сателитна връзка. Устройството се е върнало на брега без щети.

Решението на Мъск е било предизвикано от "остър страх, че Русия ще отговори на евентуална украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия", пише CNN, като цитира биографията.

Това опасение било захранвано от разговорите на Мъск с висши руски държавни служители, според автора на книгата.

"Как се въвлякох в тази война?", казва собственикът на мрежата SpaceX в интервюто си с Айзъксън. "Starlink не беше предназначен за използване във войни. Целта му беше хората да могат да гледат Netflix или да учат онлайн и да правят добри, мирни неща, а не удари с дронове", казва още той.

Твърденията на Мъск звучат наивно или не съвсем откровено, като се има предвид, че компанията му наскоро спечели договор от Пентагона за доставка на услугата Starlink за Украйна. Мрежата се използва както за комуникации в зони с прекъснати връзки, така и за целите на бойните действия.

SpaceX получаваше и пари по отделен договор от агенцията за чуждестранна помощ на САЩ и от частни дарители, за да поддържа услугата в Украйна от началото на войната.

Официално Мъск твърдеше, че тази дейност струва по 20 млн. долара на месец и заплашваше да я спре, защото не може да я поддържа с лични средства.

Според биографичната книга - Мъск е обсъдил казуса със Starlink след спирането му при атаката до Крим със секретаря по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, началника на съвместното военно командване ген. Майк Мили и с посланика на Русия в САЩ.

Междувременно вицепремиерът на Украйна Михайло Фьодоров се е обадил на Мъск, за да го моли да възстанови сателитните връзки на подводните дронове. Фьодоров му е описал и какви са способностите на бойните устройства, като го нарича "човек, който променя света чрез технологиите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024