Грузия въстана срещу закон, преписан от Русия, какъвто иска и "Възраждане" Снимка: © Getty

Сълзотворен газ, водни оръдия, светлинно-шумови гранати - арсеналът влезе в употреба на полицията в столицата на Грузия, за да разпръсне многохиляден протест във вторник вечерта. Гражданите опитаха да обкръжат парламента в Тбилиси, след като той прие на първо четене закон за "прозрачността на финансирането на външно влияние". Хората развяха и европейското знаме.

Законодателният акт е като преписан от руския закон срещу "чуждестранните агенти", който стана основа за репресиите в Русия първо срещу неправителствения сектор в държавата и правозащитните организации, след това срещу независимите медии, а след това срещу всеки, който по някакъв начин критикува режима на Владимир Путин.

Текстът на грузинския вариант на закон предвижда създаването на държавен регистър на физически и юридически лица, които получават финансиране от чужбина. По руския модел "чуждестранни агенти" и свързани с тях лица нямат право на обществена дейност и държавен пост. И в Грузия, както и в Русия през 2012 г., когато за първи път се въвеждат органиченията, властта твърди, че законът е по образец от САЩ. Нито текстовете на законодателните актове в Грузия и Русия, нито целите им имат общо с американския закон.

Съвсем по същия модел - руския - и българската партия "Възраждане", която се самоопределя като "патриотична", но заявява прокремълски позиции, внесе законопроект срещу "чуждестранните агенти" в 48-ото Народно събрание. Той не стигна до гласуване и поне за момента не среща подкрепа сред останалите политически формации.

ЕС предупреди, че подобно законодателство поставя под въпрос отношенията на Грузия с ЕС. И даде да се разбере, че то е в разрез с ценностите на Съюза, чийто член България е.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че законът за "чуждите агенти" противоречи на желанието на Грузия да се присъедини към ЕС и подчерта, че "това е много лошо развитие за Грузия и нейния народ". По думите му законът е "несъвместим с ценностите и стандартите на ЕС", които обаче се подкрепят от мнозинството грузински граждани. Борел предупреди, че действията на грузинските власти ще влошат отношенията на Тбилиси с ЕС.

Посолството на САЩ в Тбилиси определи 7 март като "черен ден за грузинската демокрация", който ще нанесе щети на отношенията на страната с нейните стратегически партньори - Грузия е страна със статут на кандидат-член на НАТО и ЕС.

Протестите в Тбилиси във вторник, които се очаква да продължат и днес, и в следващите дни, са срещу опитите за "путинизиране" на страната от управляващата партия "Грузинска мечта".

През 2004 г. - при управлението на Михаил Саакашвили, Грузия прави завой от проруска към прозападна ориентация след т.нар. Революция на розите. "Грузинска мечта" идва на власт през 2012 г., водена от бизнесмена Бидзина Иванишвили, смятан за тясно свързан с руски олигарси и политически кръгове. Саакашвили в момента е в затвор в Грузия, а властите отказват да му осигурят адекватна медицинска помощ. Това предизвика остра реакция от страните в ЕС и западната международна общност.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите. Вечерта на 7 март тя се обърна към грузинците (от Ню Йорк, където е на посещение). И заяви, че ще наложи вето на закона за "чуждестранните агенти". Зурабишвили настоя законопроектът да бъде оттеглен от парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024