"Гунди" - филмът, който Георги Аспарухов заслужава Снимка: © "Гунди - Легенда за любовта"

Вероятно мнозина няма да повярват, ако чуят суперлативи за нов български филм - особено след шумно рекламираните "патриотични" драми от последните години.

"Гунди - Легенда за любовта" обаче наистина е нещо различно. Нещо изключително.

Имах възможността да присъствам на предпремиерата на продукцията, която се състоя в сряда.

В продължение на 2:45 часа, колкото трае филма, обикалях десетилетия, през които все още не съм била родена. Попивах от споделената огромна обич и отдаденост към Гунди, която е изпълвала стадиони и е сплотявала семейства.

Потопих се в повсеместния траур, обхванал България през 1971 г. след трагичната катастрофа при "Витиня".

Следях със суров интерес всеки опит на тоталитарната власт да унижи и стъпче несъгласния, а впоследствие и да изпита удоволствие от предизвиканата агония.

Накрая се изненадах от това, че режим, подчинил милиони души под заплаха от репресии, се е уплашил от смъртта на един човек.

Истината е, че "Гунди - Легенда за любовта" не е филм за футбол.

Това е филм за несломимия човешки дух в едни политически времена, когато дори траурът се контролира от правителството, а любовта е единственото спасение.

Вдъхновение за поколения българи, истинска легенда на "Левски", смятан за най-великия футболист на България за 20 век, Гунди загива едва на 28-годишна възраст при катастрофа в прохода Витиня. Трагедията от 30 юни 1971 г. отнема и живота на Никола Котков.

В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги Аспарухов и неговата най-голяма любов – съпругата му Величка Маркова - Лита, с която преминават през редица изпитания на живота, футбола и системата.

На екран оживяват и някои от легендарните мачове с участието на Гунди, благодарение на специални ефекти.

Обективите, поръчани от Австрия, са със специално разположение на лещите. Благодарение на тях е пресъздадена по напълно автентичен начин цялостната визия на 70-те години на ХХ век.

Цели 7 години сценаристът Емил Бонев събира спомени за великия футболист, срещал се е с неговата сестра, зет, син и разбира се - със съпругата му Величка Маркова. 80-годишната Лита е и консултант на филма.

Играта на Павел Иванов като Гунди е впечатляваща. Иска се истинска смелост, за да влезеш в образа на толкова харизматична личност.

Иванов се готви усилено за ролята в продължение на 6 години, въпреки че тя не му е била гарантирана. Той печели едва финалния кастинг. Но сякаш следвайки примера за системна всеотдайност на самия Георги Аспарухов, Иванов не се е отказал, докато не е грабнал "трофея".

Дебютът на Александра Свиленова е абсолютна заявка за звезда в един от най-добрите женски образи в българското кино през последните години.

В актьорския състав участват още Параскева Джукелова, Александра Костова, Стоян Радев, Биляна Петринска, Пенко Господинов и много други известни актьори.

Димитър Маринов, пробил и в Холивуд, изиграва блестящо изстрадалия, но вечно подкрепящ баща на Гунди Аспарух. Той е в пълен контраст с героя на Емил Марков - заможния и взискателен баща на Лита, осигурил на семейството си богат дом.

Всички те пресъздават онази тоталитарна система, репресиите и жестокия цинизъм на социализма, за което аз нямам собствени спомени - и го прави по разтърсващ начин.

"Гунди" е история за обединяване на противоположности в името на истински чистата любов.

„Филмът не само утвърждава главния герой Гунди като много голяма фигура, но говори за такива неща, като това, че наистина има стойност такова нещо като родолюбието, вярността към общността. Такива неща като наистина чиста, искрена, детска, идеалистична, красива любов. Всъщност това са много по-големи послания, отколкото футбола и отделната личност“, коментира на предпремиерата актьорът Емил Марков.

Това е най-скъпaта продукция, реализирана от 1989-та година досега - бюджетът на филма е над 4 млн. лв. Продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов, а режисьор е Димитър Димитров.

Пред представителите на медии в сряда Иван Христов сподели, че филмът има две основни цели.

Първата вече е изпълнена - да направят най-мащабния филм от 1989 година насам. "Гунди" наистина е история със световна класа.

Втората е да използват киното като инструмент, за да запазят българската национална памет.

Колкото до по-важната заявка - всеки ще може да го почувства и оцени на предстоящата премиера на 18 октомври. Аз лично ще повторя това преживяване.

Още по темата:

"Гунди - Легенда за любовта" - Излезе официалният трейлър на филма за великия футболист (видео)

"Арена София" посреща "Гунди - легенда за любовта" със син килим и 5000 фенове

VOL. 21: филмът за Гунди, Кан се готви за "кризисни комуникации" и много смешни мемета от "Met Gala"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-тото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024
Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024