Хаджигенов: 130 души са били подслушвани незаконно при протестите, включително журналист от френска медия Снимка: © Facebook.com/Отровното трио

„Най-ужасяващото покушение срещу демокрацията и правата на българските граждани“ – по този начин Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“ нарече незаконното подслушване на политици и български граждани по време на антиправителствените протести през 2020 г.

Депутатът говори в кулоарите на парламента, след като Народното събрание реши да закрие от медии и граждани обсъждането на доклада на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и прилагането на специални разузнавателни средства спрямо протестиращи граждани. Причината – 95% от материалите са били секретни и поверителни документи.

Според председателя на комисията – 130 души са били подслушвани незаконно със СРС. В списъка има имена на петима журналисти, 4 председатели на граждански сдружения, народни представители, прокурори от Софийска градска прокуратура, съдии, генерали от резерва – от МВР и от армията, журналист на една от големите френски медии.

„Комисията разкри доклад, който представи най-ужасяващото покушение срещу правата на българските граждани. Аферата „Уотъргейт“ няма нищо общо с това – тук са 130 имена. МВР и Специализираната прокуратура са извършили престъпления с тези подслушвания. Разрешенията на Специализирания наказателен съд за СРС също са нарушение“, каза Хаджигенов.

По думите му – всичко е направено с цел ГЕРБ и Борисов да запазят властта си и да използват „бухалката Гешев“, а в съучастие са били „двама бивши вътрешни министри“. Той визира Христо Терзийски и Младен Маринов.

„Имаме целенасочена организирана престъпна дейност спрямо българските граждани“, каза Мая Манолова от ИБГНИ, като подчерта, че СРС-тата били използвани с мотив, че протестиращите срещу властта на Борисов и срещу Гешев правели „преврат, метеж и въстание“.

По-рано от ГЕРБ критикуваха Хаджигенов за предложението му заседанието на комисията да бъде закрито. Те тълкуваха това като признание, че МВР не подслушвало мирни граждани.

"Рухна конструкцията и на Бойко Рашков и на Хаджигенов, и на всички останали, които твърдяха през цялата предизборна кампания за изборите на 11 юли, че има стотици подслушвани - политици, представители на медиите и граждани. Ако имаше нещо подобно, министърът на вътрешните работи щеше да огласи тази информация, а не да се крие удобно. Щеше да го направи и председателят на тази комисия", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на брифинг в парламента.

По-късно Хаджигенов ѝ отговори с думите: „От ГЕРБ дори не присъстваха, но явно знаят какво е станало в залата“.

През юли прокуратурата установи, че „няма незаконно подслушване“ на политици и граждани по време на антиправителствените протести.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

Без реч от президента в пленарната зала премина клетвата на новите депутати

Румен Радев говори пред журналисти преди началото на заседанието

10:37 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024