"Лев Инс" отрича пробив в системите си, след като хакерът "Емил Кюлев" пусна крадена база с лични данни до медиите

Хакер с псевдонима "Емил Кюлев" е разпратил крадена база с лични данни на над 2 млн. български граждани до няколко медии, сред които и "Капитал".

Спроед изданието - масивът съдържа имена, ЕГН, номера на лични карти и адреси на бивши и настоящи клиенти на застрахователната компания "Лев Инс".

Часове по-късно обаче от дружеството отрекоха да са допуснали теч на информация, като твърдят, че има разминавания както в структурата на данните, така и в списъка с клиентите им.

"Категорично мога да заявя, че теч на данни няма. Отдавна циркулират в тъмната мрежа, където има огромни бази данни с много информация. Структурата на информацията, която беше поместена, не отговаря на структурата, която ние събираме за наши клиенти. Проверени от нас лица не фигурират в тази база, а такива, които не са наши клиенти, са в нея", твърди изпълнителният директор на "Лев Инс" Павел Димитров в интервю за БНР.

Според оценка на "Капитал" - изтеклата база данни е най-мащабната след скандала с НАПЛийкс, тъй като става дума за 2.25 млн. души. В нея могат да се намерят лични данни и на обществени лица като бившия главен прокурор Иван Гешев и настоящия изпълняващ длъжността Борислав Сарафов, съобщава медията.

В публично изтеклата ѝ част не са включени данни за типа застраховки, които клиентите са ползвали, но хакерът твърдял, че "разполага с много повече информация, включително и с пълното счетоводство на "Лев Инс", което показвало злоупотреби и източване чрез огромни месечни бонуси".

До момента няма официална информация за проверка по случая от Комисията за защита на личните данни, която би трябвало да се намеси в скандала.

Твърдението, че данните са придобити с пробив в системата на компанията, идва от подателя им, който крие самоличността си. Пред "Капитал" той казва, че атаката му е целенасочена срещу "Лев Инс" и основателя ѝ Алексей Петров.

Това не е първият сблъсък между Петров и хакера, който се назовава с името на убития пре 2005 г. банкер Емил Кюлев.

През 2020 г. въпросният човек публикува сайт с абонамент за търсачка за крадени лични данни, която нарече "Държавна агенция по дигитално спокойствие". В базата му се твърди, че има лични данни от системите на Народното събрание, Прокуратурата, Софийския районен съд, Български пощи, МВР и други частни компании и институции. Всяка от тях е предлагана за продан на цени от 2000 лв. до 450 000 лв.

Публикувани бяха и негови телефонни записи, на които мъж с модулиран глас разговаря с Алексей Петров и се опитва да го изнудва за пари, докато бившата барета му обяснява, че "не преговаря с терористи".

В интервю за YouTube-влога "Напред и нагоре" от 2022 г. мъж, който се представя за "Емил Кюлев", твърди, че имал "едни много добри отношения" с Алексей Петров, "докато не ме заплаши с убийство".

Той твърди още, че е хакнал софтуерната система на Sirma Group, която се използва като интеграция между застрахователни брокери и застрахователни компании и "знае всичко" за клиентите им.

Още тогава той казва, че "Базуката" (както нарича Алексей Петров) е наел "хора от Израел", които са опитали да разкрият самоличността му - към онзи момент неуспешно.

През октомври 2022 г. обаче пловдивският сайт Трафик Нюз публикува статия, според която въпросният хакер е разкрит и става дума за 19-годишен тийнейджър.

Пред БНР Павел Димитров от "Лев Инс" описва случилото се в сряда като "акт на отмъщение поради разкритата самоличност".

Димитров твърди още, че компанията му е минала одит за информационната сигурност от PriceWaterhouse Израел и докладът показал сигурността на системата. Алексей Петров е известен с връзките иси с израелски "експерти по сигурността", което стана повод и за ненадейното замесване на името му в казуса около разследването на взирва до кортежа на Иван Гешев през май 2023.

В "Лев Инс" от 2021 г. работи и бившият шеф на "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024