Хакерска групировка е ударила сайта на ГЕРБ и иска откуп за данните

Групировка, която се занимава с ransomware-атаки с криптовируса Lockbit, твърди, че е пробила сайта на ГЕРБ и че ще публикува всички откраднати данни, ако не бъде платен откуп.

Публикацията е качена в сайт на организацията за разпространение на хакнати бази данни. Крайният срок в ултиматума е 21 август.

До момента няма коментар от страна на ГЕРБ за евентуалния пробив в сигурността на gerb.bg.

Според Questona, това не е първата българска "жертва" на Lockbit. Атакувани са и държавни институции като Агенцията за бежанците, както и търговски фирми.

В случая с ГЕРБ не е пусната "извадка", която да доказва, че действително е направена кражба на лични данни, обръщат внимание от Questona.

Не е ясно и какъв откуп са поискали от ГЕРБ и дали партията е успяла да си възстанови достъпа до блокираните ресурси - освен че е заплашена те да изтекат онлайн.

Групировката използва криптовирус, с който прониква в информационни системи и ги източва, преди да ги криптира и да ги направи недостъпни за собствениците им.

От съобщение на ФБР от ноември 2022 г. става ясно, че Lockbit e вариант на ransomware, който се появява за първи път около началото на 2020 г. и оттогава е един от най-активните и вредоносни варианти на зловреден код в света.

Към онзи момент е използван срещу най-малко 1000 жертви не само в САЩ, но и по света.

Членовете на групировката, която прилага Lockbit ransomware, е направила искания за "най-малко 100 млн. долара и е получила десетки милиони долари в реални плащания за откуп от техните жертви", се казва в информацията.

Techfinitive описва организацията като мрежа от хакери, които получават право да ползват зловредния софтуер от създателите му.

Оттам цитират данни на експерти по киберразузнаване във Fortinet, според които има доказателства, че мрежата на Lockbit има забрана за атаки срещу конкретни обекти и географски зони - включително Русия.

Например, забранено е да се криптират данни на критично важни за сигурността инфраструктури като ядрени централи или газопроводи, но е позволено техните данни да се крадат.

На "операторите" на Lockbit e разрешено да атакуват обекти от сферата на здравеопазването и фармацията, но "без да застрашават човешки живот". Правителствени агенции могат да се атакуват само ако може да се извлече печалба.

Въведени са и географски забрани, които се смятат за показателни за реалното местоположение на хакерите от Lockbit - това са Беларус, Казахстан, Латвия, Украйна и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024