Снимка: © Getty Images

В цялата страна е имало напрежение при предаването на протоколите от членовете на секционните избирателни комисии. Хаосът в организацията и дългото чакане може да е ключов фактор за забавяне на резултатите от парламентарните избори.

В Пловдив стотици членове на СИК са останали да чакат до ранните часове на сутринта, за да предадат протоколите. Някои от тях са оставили чувалите с бюлетини и са си тръгнали, предадоха няколко медии но информацията беше опровергана от председателя на 16-а Районна избирателна комисия. До момента там са обработени около 50% от книжата. През нощта не е имало ток за 4-5 часа и това е забавило процеса.

Хората се оплакват, че не са получили храна и напитки през цялото време и по думите им са били "подложени на терор“.

„Когато дойдохме преди полунощ, тук беше човек до човек и от микрофона се чуваше само: спазвайте противоепидемичните мерки. Някой спазва ли мерките за физическо оцеляване тук, за нас, които сме затворени без вода?“, попита член на една от комисиите пред камерите на NOVA.

Други членове на СИК се оплакаха, че не са получили почивка, след като не са спали в рамките на 26 часа. „Искаме да попитаме – има ли такъв организъм, който да издържи 26 часа без сън? Всичките тези хора искат едно-единствено нещо – да напуснат тази палата с изсипване в центъра на абсолютно всички бюлетини и да ги запалим. Можем да бъдем повикани в друго време, след като сме си починали, тогава да направим проверката“, казва един от членовете в Международния панаир, където се предават книжата.

В Пловдив един от хората в секционните избирателни комисии е припаднал, докато е чакал да предаде бюлетините, и е бил откаран в болница с линейка. Припаднали имаше и в София, а също и сред членовете на СИК в Хасково. Според БНТ – има пет подобни случая в страната през изминалата нощ.

Напрежение имаше и в Стара Загора, където хората дълго са чакали на минусови температури и са били оставени без вода, съобщи bTV.

Във физкултурен салон във Враца се стигна до бунт на хората заради бавното обработване на протоколите. Членовете на СИК са били оставени без минерална вода.

До 6 ч. сутринта били обработени не повече от 10-12 секции и „хаосът е голям“, предаде bTV. Причина за забавянето, според местната РИК, са множеството сгрешени протоколи.

Десетки секционни избирателни комисии са чакали в автобуси на паркинга пред областната управа във Велико Търново. "Направихме бунт в община Горна Оряховица. 6 часа стояхме пред община Горна Оряховица в този автобус, при Covid обстановка. Отчаяни сме“, каза около 7:30 ч. сутринта един от членовете на комисията.

В София се оплакват, че голяма част от протоколите – над 90% - съдържат грешки и това ще забави значително преброяването. Най-често има неточности при отчитането на преференциите.

Проблемите пред зала "Арена Армеец", където се предават книжата, за пореден път са били на дневен ред, разказа пред БНР Изабела Александрова от 86-та СИК в "Лозенец". "Най-големият проблем беше, когато дойдохме до "Арена Армеец", за да си предадем бюлетините. Един час ни държат отвън, на студа, бусът - неотопляем. Гладни, уморени, и те не ни пускат, не знаем защо. Не били подготвени".

"Някои от СИК-овете бяха принудени да чакат по 7 часа, за да свършат работата си. Пет часа няма никаква организация. Хаос. Хората в секциите бяха необучени. Имаше обезводняване на хора и припаднали жени. Връщаха членове на комисии няколко пъти. До мен мъж си глътна езика и трябваше да му го вадим“, свидетелства пред БНР мъж, който е влязъл в залата малко след полунощ, а е приключил около 7.30 часа сутринта.

Обстановката пред "Арена Армеец" беше напрегната, след като по-рано през изминалата нощ полицейски кордон попречи на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" да влезе в залата. Манолова твърдеше, че има подправени протоколи и настояваше да присъства на обработването им. Секретарят на 23 РИК Полина Витанова отговори, че това е „обида“ за членовете на комисията.


Резултатите от изборите на живо: При над 54% обработени протоколи - ИТН изпреварва БСП, а ДБ е пред ДПС

Избори 2021: Резултатите на партиите по райони в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре