„Хари Потър“ се превръща в сериал? HBO е близо до сделка

HBO е близо до сделка за продуцирането на телевизионен сериал по книгите за „Хари Потър“, съобщи източник на Bloomberg. По негова информация поредицата е предвидена както за тв, така и за стрийминг разпространение. Дж. К. Роулинг вероятно също ще има творческо участие в проекта, макар че няма да е основен създател.

Всеки сезон ще се базира на една от седемте книги за Хари Потър, което е сигурно обещание за поне толкова години продължителност на бъдещия сериал. Сделката обаче все още не е обявена официално. Говорител на Warner Bros. Discovery, компанията майка на HBO, отказа да коментира информацията.

Поредицата за детето магьосник може да се превърне в крайъгълен камък на новата стрийминг стратегия на HBO, която се очаква да бъде обявена през идните дни. А ключово за феновете е на сагата, че продукцията ще стъпва на самите книги, а не на спиноф поредицата „Фантастични животни“.

Сериалът ще даде възможност на сценаристите да навлязат по-дълбоко в света на литературните произведения, някои от които с по над 500 страници. По-рано Warner Bros. успя да превърне всяка от седемте книги в хитов филм, като последната раздели в две части. Сега желанието явно е да се извлече още повече от една от най-продаваните поредици книги на всички времена.

Макар че Роулинг благослови адаптацията на театрална пиеса и атракция в тематичен парк, тя все още не се е подписала под идеята за създаване на нови филми или телевизионно шоу.

Интересно е какво ще бъде нейното влияние в една такава тв продукция. От една страна то би гарантирало автентичност при разгръщането на историята и героите. От друга обаче трябва да се има предвид ефектът от понякога полемичните ѝ възгледи, предизвикващи днешната изведена на пиедестал политкоректност. Роулинг успя да се превърне в persona non grata преди няколко години, когато си навлече гнева на активистите за транссексуални права – а те пък могат да бъдат опасно войнство по пътя към заклеймяването на дадени продукти.

битката за хогуортс vol. 2023, hogwarts legacy игра, ps4, ps5, pc, дж.к. роулинг, хари потър, свят, вселена, Битката за Хогуортс: vol. 2023

Ако сериалът за Хари Потър действително се появи на бял свят, той ще бъде добро попълнение към колекцията на Warner Bros. от фентъзи и фантастика, в която са още „Властелинът на пръстените“ и цялата плеяда от филми за супергерои.

Книгите за „момчето, което оцеля“ разказват историята на млад магьосник, чиито родители са убити, когато той е бебе. Отгледан от немагическите си леля и чичо, Хари разбира за необикновената си сила, когато е поканен да учи в Хогуортс, водещото училище за магьосници в света.

Марката „Потър“ дава началото на редица успешни продукти. Работейки с базираната в Солт Лейк Сити компания Avalanche Software, през февруари Warner Bros. публикува дългоочакваната ролева игра Hogwarts Legacy, базирана на света на Хари Потър.

Поредицата доведе и до създаването на театрална постановка „Хари Потър и прокълнатото дете“.

Най-голямо влияние обаче оказват самите книги и филмите по тях. По данни на американското издателство Scholastic Corp. за 25 години поредицата е продадена в 600 милиона екземпляра на 85 езика, превръщайки се в бестселър за всички времена.

Според Box Office Mojo осемте филма по поредицата са генерирали продажби на билети за повече от 7,7 милиарда долара в световен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024