Хаштаг по хаштаг, перо по перо Снимка: © МТСП

Гълъб Донев е скучен човек - без да искаме с това да го обидим.

Такъв е имиджът, който сам си е изградил за повече от 20 години в държавната администрация - монотонен, безпристрастен, педантичен и прилично задълбочен в ресора си. Военното образование в годините на НРБ му личи дори по стойката.

Служебният премиер може да говори с часове за методиките на изчисление на пенсиите, стажа и средномесечния осигурителен доход, ТРЗ и безопасни условия на работата в предприятието (за последното е писал книжен наръчник).

Това, което Гълъб Донев органично не умее, е да пленява умовете и сърцата на нацията с ораторско майсторство.

Единствената "крилата" фраза за новия служебен премиер беше произведена от майстора на късия разказ Бойко Борисов: "Нали знаете как Гълъб прави бюджет? Перо по перо".

Неудобството настъпи в момента, в който някой амбициран PR реши да натренира служебния премиер като изкуствен интелект за политически клишета.

Встъпителната му реч започна с мотивационни откровения от типа на "Не губя равновесие от високото" и "Ние не сме Б отбор в управлението на държавата".

Ден след като встъпи в длъжност, Донев започна да кълне предшествениците си за "хаоса и разрухата" в енергетиката, без да отговори на нито един журналистически въпрос на спешно свикания брифинг.

Накрая се стигна до усърдно репетираното му заяждане с Кирил Петков, покрай когото премиерът успя да обиди и протестиращите срещу газовата му политика: "Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи". Репликата беше "спусната" в контролирана среда, в която медиите могат само да снимат, но не и да питат, а опонентите не присъстват.

В липсата на харизма няма нищо лошо - но има нещо ужасно досадно и неловко в липсата на автентичност.

Гълъб Донев никога не е бил партиен рупор, никога не се е борил за изборна позиция, никога не се е опитвал да накара един стадион хора да замълчат, за да го изслушат. Ако досега служебният премиер се стараеше да стои в експертна роля, изведнъж започна да чете изразително нечии чужди речи.

Гълъб Донев не е - и вероятно никога не е искал да бъде - Кирил Петков, който влезе във властта с протестен плакат и я напусна с мегафон в ръка на площада. Вярно е, че Петков успя да сътвори достатъчно лапсуси, за да напълни речите на Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ до пенсионирането им, обаче също толкова вярно е, че никой не може да си спомни една дума от изказванията на Донев като вицепремиер пред 46 Народното събрание. А тогава депутатите нямаха по-смислени занимания от това да препитват служебните министри.

Колкото до еднопосочната комуникация, в която говорителят сам си ръкопляска пред огледалото, тя също не е трик за похвала.

Започна още с Бойко Борисов, който прекарваше повече време пред камерата на PR-а си в джипката, отколкото в Народното събрание. Слави Трифонов също експлоатира до абсурдни измерения общуването в стил "Когато разговаряме, ти ще мълчиш".

Дори Румен Радев се научи колко лесно може да "нахрани журналистите" с няколко бързи реплики пред камерите по време на командировки, без да се подлага на реален медиен контрол.

Последното интервю на живо с президента е от май 2021 г. пред БНР (без да броим единствения дебат срещу Анастас Герджиков) - междувременно се смениха четири правителства, като три от тях са на Радев.

Държавата не се управлява с хаштагове, но все по-често изглежда като да се управлява по сценарий.

Във всяко следващо действие хористите стават солисти, а третият храст отляво изведнъж оживява и започва да дава акъл на публиката.

Метаморфозата на "скучния" Стефан Янев завърши с внезапната му подкрепа за военната агресия на Путин. Не знаем какво е писано за края на мандата на Гълъб Донев, но дотук си заслужава протестите на хаштаговете.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023