Най-новите разработки на руските служби – "несмъртоносни акустични оръжия"

"Хавански синдром" - мистериозното заболяване, което засегна американски дипломати и агенти на ФБР и ЦРУ през последните години, е свързано с руско разузнавателно звено.

Към този извод сочи съвместно разследване на The Insider с участието на Христо Грозев, Der Spiegel и предаването 60 Minutes на CBS, според което засегнатите служители може да са били подложени на руско звуково оръжие.

Името на явлението идва от кубинската столица Хавана, където през 2016 г. беше открит първият случай.

Американски служители, засегнати от състоянието, са се оплакали от замаяност, главоболие, затруднена концентрация и интензивен и болезнен звук в ушите.

Подадени са повече от 1000 сигнала за мистериозното заболяване, като десетки случаи все още се считат за официално необяснени. Отдавна съществува подозрението, че засегнатите са били поразени от насочена енергия или микровълни, изстреляни от скрити устройства.

Впоследствие американските законодатели приеха закон за подпомагане на жертвите - чрез него хората с потвърдени мозъчни увреждания от болестта имат право на обезщетение.

В новото медийно разследване се твърди, че агенти от руско военно разузнавателно звено - известно като 29155 - са се намирали в градове по целия свят по времето, когато американски служители са регистрирали първите подобни инциденти.

Ефектите, причинени от т.нар. хавански синдром, са изучавани и в свързаната с ГРУ руска Военномедицинска академия.

По данни на The Insider офицерите именно от звено 29155 са били награждавани за работата си, свързана с разработването на "несмъртоносни акустични оръжия".

Сред тези офицери са и Александър Мишкин и Денис Сергеев - участници в операцията по отравянето на Сергей Скрипал с новичок във Великобритания.

Денис Сергеев и друг от идентифицираните в списъка от 29155 на име Егор Гордиенко са пряко свързани и с България - през 2020 г. те бяха обвинени в опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Според The Insider - още няколко души, заподозрени за връзка с операциите срещу американски дипломати, са свързани с отравянето на Гебрев.

Медията проследява странните движения на тези хора между януари и ноември 2014 г., когато те се появяват в различни градове из Европа. В края на акцията сътрудници на американското консулство във Франкфурт се сблъскват със серия от странни заболявания - силни болки в гърдите, шията и главата, световъртеж, учестен пулс, заглъхване на ушите, силен и висок шум в главата, последвани от загуба на съзнание.

Една от жертвите - чиято самоличност не се разкрива - успява да разпознае снимката на Егор Гордиенко, като посочва, че този човек е забелязан да се разхожда около дипломатическия жилищен компелкс и да прави снимки на района. Когато американският сътрудник го е попитал какво прави там, Гордиенко му отвръща няколко думи със силен акцент и си тръгва.

"Това е той. Кожата ми настръхва, когато гледам тази снимка", казва неидентифицираният човек при показването на образа на руския агент от ГРУ.

Сходни инциденти се случват и през 2016-2017 г. в Китай, и през 2021 г. в Тбилиси, и в Белград и Ханой през 2021, където вече са мобилизирани други кадри на мистериозното звено.

Съмнения за зловредна намеса на американска територия има и заради подобен случай с бивш агент на ФБР, която е усетила внезапна "парализираща сила" в дома си във Флорида.

"Усетих как не мога да изляза от състояние на дезориентация, не можех да функционирам. Бях напълно погълната от пронизващ звук, който мога да сравня само с шума по филмите, който главният герой чува след избухването на бомба", казва жената, идентифицирана само с името "Кери".

Когато тя успява да се върне на себе си, усеща тежко главоболие и гадене, която я кара да повърне в банята. Симптомите продължават и по-късно, въпреки че е прегледана от кардиолог, който ѝ разрешава да се върне на работа.

"Спомням си как се оплаквах с месеци на колегите си, че сякаш страдам от ранен Алцхаймер. Вече не бях същият човек", казва тя.

Един от случаите, по които тя е работила по време на този инцидент, засяга мъж на име Виталий Ковальов - руснак, арестуван след полицейска гонка във Флорида. Патрулът открива руски паспорт, банкови извлечения и устройство, способно да изтрие данните от компютъра на автомобила му.

Христо Грозев разказва пред 60 Minutes, че Ковальов е бил руски военен електроинженер с достъп до класифицирана информация. В един момент решава да сложи край на кариерата си в разузнаването и емигрира в САЩ, където става готвач.

"Не е лесна работа просто да изоставиш това. След като веднъж си в армията и си обучен, а Министерството на отбраната е инвестирало в теб, оставаш на тяхно разположение до края на живота си", казва Грозев.

Не е ясно с какво се е занимавал Ковальов, но журналисти на "60 минути" разказват, че в продължение на месеци той е прекарал 80 часа в интервюта с Кери, която според техните източници е разследвала няколко руски шпиони за ФБР.

Ковальов е осъден на 30 месеца затвор заради опита за бягство от полицията във Флорида. По-късно се връща в Русия, а според твърденията на властта - той е загинал на фронта в Украйна.

"Една от версиите е, че е бил изпратен там, за да бъде ликвидиран", смята българинът.

Американският военен следовател Грег Едгрийн, отговорен за разследването на странните случаи, заявява в предаването на CBS "60 минути", че общото между жертвите на синдрома е "връзката с Русия".

"Събрахме огромно количество информация. За съжаление, не мога да навляза в конкретика въз основа на класификацията но мога да ви кажа, че на много ранен етап започнах да се фокусирам върху Москва", каза той, като добави, че засегнатите американски агенти са били на високо ниво в йерархията и с изключителна успеваемост на заданията си.

"Висши служители бяха неутрализирани", така Едгрийн обобщи последиците от странните атаки.

По думите му доказването на руско участие е било твърде "висока летва", тъй като страната му не е искала да се "изправи пред някои много трудни истини", като например наличието на възможни пропуски в защитата на американците.

Преди седмици Националният институт по здравеопазване на САЩ (NIH) публикува резултатите от сканирането на мозъка на пациенти със анормалните симптоми.

NIH заяви, че няма доказателства за физически увреждания. Медицинската наука за т.нар. аномални здравни инциденти продължава да бъде предмет на оживени дебати.

От своя страна Службата на директора на Националното разузнаване заявява, че уврежданията, претърпени от жертвите, вероятно са резултат от "предварително съществуващи състояния, конвенционални заболявания и фактори на околната среда", предава CBS.

Те обаче казват, че "не поставят под съмнение съвсем реалните преживявания и симптоми, за които съобщават наши колеги и членове на техните семейства", като заявиха, че работата им по подобни инциденти продължава и е приоритет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024