Тримата руски граждани, обвинени в опита за убийство на Емилиян Гебрев, бяха публично идентифицирани от Софийската градска прокуратура с имената им - Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов, и Георги Горшков. 

В хода на разследването е установено, че посочените лица никога не са предприемали пътувания извън страната си под действителната им самоличност. През годините същите са ползвали различни международни паспорти с фалшива самоличност, съобщават от прокуратурата. 

За обвиняемия Сергей Викторович Павлов е установено, че същият е ползвал самоличността на лице с инициали С.В.Л. За обвиняемия Сергей Вячеславович Федотов е установено, че същият е ползвал и самоличността на лице с инициали Д.В.С. За обвиняемия Георги Горшков е установено, че същият е ползвал самоличността на лице с инициали Е.А.Г.

Понастоящем и тримата, привлечени като обвиняеми, живеят в гр. Москва, Русия, се казва в съобщението. 

Обвиненията бяха повдигнати в края на януари 2020 г., като единствената реакция от руската страна е призив на Външното министерство на Русия за "общо сътрудничество с правоохранителните органи" на двете страни. 

По информация на разследващия сайт Bellingcat, Сергей Федотов е фалшивата самоличност на Денис Вячеславович Сергеев, който е офицер от ГРУ и е заподозрян за съучастник в опита за убийство на Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. "Сергей Павлов" е идентифициран от разследващите журналисти като "Сергей Лютенко" - също сътрудник на военното разузнаване. 

От Софийската градска прокуратура съобщават още, че са намерени данни за още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев, които предхождат опита за отравянето му през 2015 г. 

Два от тези опити са станали извън пределите на България, като за тях не са подавани сигнали от страна на засегнатото лице.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети