Пловдив се слави като град, където посетителят не просто може да види стари сгради, концерти и събития, но и да похапне повече от вкусно. В центъра на града, в тихите улички преди гъмжащата Главна, се намира едно заведение, което вероятно вече познавате.
Само 10 месеца след отварянето си, Flavorite - мястото за първа среща с ястието Поке Бол, бе отличен за „Най-добър нов ресторант“ в Takeaway.com Awards 2024. Годишните награди на Takeaway.com не са просто поредната титла – те се базират изцяло на клиентски оценки и публичен вот, което ги прави реална мярка за доверието и удовлетвореността на потребителите.
Идея от другия край на света
Идеята да пренесат в Пловдив хавайската версия за бърза, но полезна храна е на студентите Радослав Георгиев и Атанас Наумов. Докато са на бригада в САЩ преди две години, двамата работят в различни ресторанти и научават тънкостите в занаята.
След като се прибират, приятелите от детинство решават да създадат място за здравословно хранене, в което главният герой е Поке Бол. Основата на ястието в купа е варен ориз, а отгоре се добавят различни зеленчуци, риба, месо и сосове.
„Решихме да инвестираме спестяванията си от бригадата и да сме първите, които предлагат Поке Бол в Пловдив“, разказва той. И се връща към посещението си в Хавай, където местната храна го впечатлява. След като намират подходящо място и го ремонтират цялостно, те отварят Flavorite миналия юли, като предлагат здравословни напитки, купи с протеиново мляко, гранола и плодове, и, разбира се, Поке Бол.
Суши в купа, но от Хавай
Днес Flavorite предлага 6 версии на Поке Бол. Най-търсената е с хрупкаво пиле, а специалното предложение в определени дни с дърпано свинско скоро ще е постоянна част от менюто.
„Искаме да се обогатяваме непрекъснато и да пробваме различни комбинации на Поке Бол. Това е силата му, защото може да бъде поднесен по много различни начини.“, коментира Атанас. Радослав определя Поке Бол като „нов вариант за бързо хранене, който ще навлиза все повече“, защото е по-интересен и здравословен от стандартната бърза храна.
Бързина и качество
Flavorite разполага с двор с градина с 20 места, както и с маси в салона. Всичко се приготвя на място, а бързината е основно предимство. Атанас и Радослав лично подбират съставките за цялото си меню, като те са основно внос от Китай, Корея, Виетнам, Норвегия – от ориз до соев сос и от авокадо до уакаме или едамаме. Местните продукти са основно зеленчуци.
„Не е нужно да е нещо шоколадово, за да ти е сладко. Не е нужно да е безвкусно, за да е полезно. Намерихме баланса. Наскоро пуснахме и протеинови пудинги с чиа, хората ги харесват“, разказва Радослав.
Клиентите са предимно от 18- до 30-годишни, основно студенти, работещи в района и хора, които се интересуват от здравословно хранене.
„Връщат се с приятели, със семействата си. Виждаме, че идват по няколко пъти в седмицата, което говори само за себе си“, изтъква той.
Най-добрата реклама са вкусът и обратната връзка от Takeaway.com.
Flavorite може да е сравнително малък ресторант, но многобройните положителни ревюта чертаят водещите му позиции на кулинарната карта на Пловдив. Затова Атанас и Радослав не са изненадани от наградата на Takeaway.com за най-добър нов ресторант в България за 2024 г.
„Очаквахме наградата, тъй като нашите клиенти са млади и са свикнали да дават обратна връзка. Много сме доволни от техния отзвук“, коментира Атанас. Собствениците признават, че има накъде да се развива маркетингът на ресторанта, но фокусът им остава най-вече върху качеството на храната.
„Ние избираме да знаем, че продуктът ни е на ниво – това е най-добрата реклама.“, обяснява той.
Радослав изтъква, че партньорството с Takeaway.com им дава възможност да достигнат до повече хора, оттам и да увеличат поръчките.
Много потребителите лесно и бързо поръчват чрез приложението, като често сами взимат храната си за вкъщи, тъй като локацията е удобна.
“Също така, благодарение на наградите се изявихме и на национално ниво”, допълва той.
Амбицията на момчетата е да се борят за още две награди в следващите Takeaway.com Awards – „Най-добър ресторант в Пловдив“ и „Най-добър здравословен ресторант“ в страната.
И това не е всичко. Макар и успешен, сегашният ресторант е достигнал своя лимит, а ограниченото пространство не позволява по-голямо меню и повече продукция. Радослав Георгиев и Атанас Наумов имат идеи, а и опит, за да превърнат Flavorite от екзотична локация във верига от обекти в Пловдив и бранд за нови и здравословни тенденции в храненето.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: