Хиляди граждани в Берлин протестираха чрез рейв парти срещу строеж на магистрала Снимка: © Getty

Хиляди протестиращи в Берлин блокираха главен булевард с гигантско рейв парти в събота, разказва BBC.

Край пътните знаци и светофарите хора от местните нощни клубове поставят машини за дим, диско топки и щандове за напитки. Сред протестиращите са рейв фенове, климатични активисти и местни жители. Протестът обхващат километър от главния път в източния берлински квартал Фридрихсхайн, като го превръщат в денсинг на открито.

Така с разрешението на властите в Берлин местните нощни клубове блокираха натоварения булевард с музика и танци през целия съботен следобед и вечерта.

Каузата на рейв феновете е да спрат разширяването на главната магистрала на Берлин A100 по този маршрут. Ако проектът се реализира магистралата с шест ленти ще унищожи някои от най-иконичните нощни клубове в Берлин, сред които About Blank, Wilde Renate, Else, Oxi, Void и Клуб "Ост".

Autobahn nein danke!

Строежът ще събори около 20 клуба и културни заведения, дори и някои домове.

„Би било пълен кошмар. Случващото ме натъжава и ядосва адски много“, казва Селина, рейв фенка, която живее наблизо и излиза редовно в квартала.

Толкова голяма част от културата на Берлин ще бъде загубена. Просто не е необходимо да има магистрала в центъра на града. Имаме толкова добър обществен транспорт.

Диджей Аперес от Клуб "About Blank" коментира, че протестът не е само за унищожаването на клубовете, но и за околната среда.

„Магистралата ще доведе до изключителен шум и замърсяване на града. Честно казано, това ще навреди на всички. Безсмислен проект е, както и да го гледате.“

Критици твърдят, че клубовете са там само защото районът от десетилетия е бил предназначен за разширение A100, което означава, че нищо друго не би се построило там.

Министърът на транспорта на Германия Фолкер Висинг и кметът на Берлин Кай Вегнер искат да разширят магистралата, за да се справят с нарастващото население на града и нарастващия процент на притежавани автомобили.

Двамата твърдят, че това ще помогне на трафика да преминава около центъра на града, а не през него.

Активистите обаче посочват проучвания, които показват, че повече пътни ленти просто биха довели до повече коли. Те споделят, че разширяването на A100 до източен Берлин би довело още повече трафик към и без това задръстения център.

Концерти днес, и още концерти утре

Петкилометровият участък от магистралата ще струва около 1 милиард евро. Протестиращите искат тези пари да отидат за подобряване на инфраструктурата за обществен транспорт, велоалеи и по-добри настилки.

„Повечето хорав Берлин на моята възраст смятат, че това наистина е глупава идея“, казва Клара, 21-годишен студент и говорител от международното екоактивистко движение Fridays For Future.

„Това е най-скъпият проект за магистрала в Германия. За тези пари можете да построите велоалея от Берлин до Пекин. Напълно безумно е да инвестирате в това"

A100 е една от най-натоварените магистрали в Германия. Тя обхваща голяма част от централен западен Берлин, а шумът от трафика се е превърнал в постоянен фонов шум в някои западни квартали.

Изграждането на магистралата започва в Западен Берлин през 1958 г., когато градът е разделен между капиталистическия Запад и комунистическия Изток - първоначално с надеждата, че един ден ще бъде околовръстен път, ако Берлин някога се обедини.

Подземно съпротивление

След обединението на Германия през 1991 г. Берлин стоеше пред предизвикателството да обедини транспортните системи на Изтока и Запада. Планирането на това разширение започна през 1999 г.

Рейв феновете, борещи се против разширението с музика, казват, че това вече не са 90-те години на миналия век, да не говорим за 50-те.

Протестът е част от ожесточената битка на идеологиите за автомобила в Берлин.

Хиляди граждани в Берлин протестираха чрез рейв парти срещу строеж на магистрала

Консервативните, либералните и крайнодесните политици искат по-добри пътища и повече права за шофьорите.

Паралелно, зелените и левите твърдят, че това подкопава целите за изменение на климата и че Берлин не е в крак с други западни градове, които се опитват да ограничат, а не да насърчават използването на автомобили.

„Тази битка представлява напрежението в града и в германската политика“, споделя Елизабет Щефен, говорител на "About Blank", един от клубовете, застрашени от магистралата.

„Това е битка между прогресивните сили. Някои стари мъже в костюми все още не са приели, че сега времето е различно и че трябва да построят градове за хората, които живеят в тях."

Рейв протестът в събота не бе само да поддържа берлинчани в ритъма на купона. Много от тях гледат на подобни протести като на битка за бъдещето на града им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ., който прилича на скандала "Корал"

Тогава има жалба в съда, но е оставена без разглеждане, а прокуратурата не реагира

11:14 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024