Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес Снимка: © Getty Images

Хиляди поддръжници на испанския премиер Педро Санчес се включиха в митинг в Мадрид, за да изразят подкрепата си към него и да го призоват да не подава оставка.

В сряда лидерът на испанските социалисти изненада страната като обяви, че отменя всички официални ангажименти, за да обмисли дали да се оттегли от поста на министър-председател. Той прави това, след като съдът започна предварително разследване срещу съпругата му Бегона Гомес във връзка с твърдения за търговия с влияние, докато е била университетски преподавател.

Сигналът е дошъл от организация, свързана с крайната десница в страната. Твърдението е, че Гомес е използвала влиянието си като съпруга на премиера, за да осигури спонсори за воден от нея магистърски курс в университета.

Самият Санчес определи това като "клеветническа кампания". Дали ще остане начело на Испания ще стане ясно в понеделник, когато се очаква той да направи официално изявление.

Неговите симпатизанти обаче излязоха по улиците на Мадрид, за да покажат своята подкрепа. Централната улица на столицата беше изпълнена с хора, които скандираха "Не сте сами!" и развяваха знамена на партията. Някои испанци са пътували с автобуси от цялата страна, за да се включат в митинга. По данни на правителството в него са се включили 12 500 души.

Лидерите на други леви партии също призоваха Санчес да не подава оставка. 52-годишният мъж заема този пост от 2018 г. и в момента му остават повече от три години до края на мандата.

Дясноцентристката опозиционна Народна партия обаче, която е в основата на скандала, заяви, че поведението на Санчес е отчаян опит да отклони вниманието от съпругата си и да спечели подкрепа за предстоящите регионални и европейски избори в страната.

Ако премиерът подаде оставка, трябва да бъде избрано служебно правителство,докато парламентът одобри друг кандидат, който да формира кабинет. Другата възможност е да поиска вот на доверие към правителството, за който е необходимо гласуване с обикновено мнозинство.

Още по темата:

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024