Хиляди протестираха в Будапеща въпреки оставките след скандална амнистия (Снимки) Снимка: © Getty Images

Хиляди хора протестираха в Будапеща в петък на най-големия митинг срещу правителството на Виктор Орбан от години насам.

Причина за общественото недоволство стана новината за помилването на мъж, осъден за съучастник в дело за сексуално насилие срещу деца - осъществено с подписа на унгарския президент Каталин Новак.

Впоследствие Новак се раздели с поста си като подаде оставка, а Виктор Орбан освободи министъра на правосъдието Юдит Варга - в безуспешен опит на премиера, който е на власт от 2010 г., да потуши продължилия близо седмица скандал.

Случаят, който разтресе унгарското общество, всъщност не е нов, а е от април 2023 г. Тогава - малко преди посещение при папа Франциск, Новак решава да помилва няколко души. В списъка с имена се оказва и заместник-директор на детски дом. Той е обвинен, че е помогнал на бившия си началник да укрие престъпленията си. Директорът на дома е осъден на 8 години затвор за сексуално насилие над няколко непълнолетни момчета, като престъпленията са извършвани в периода 2004-2016 г. Неговият заместник и съучастник е осъден - на повече от 3 години затвор, защото е оказвал натиск върху пострадали момчетата да оттеглят твърденията си, че са били насилвани.

Едва миналата седмица стана ясно, че Новак е помилвала мъжа, което предизвика широк гняв в Унгария. Тя твърди, че всички решения за амнистия предизвикват разделение, но настоява, че никога не би помилвала педофил.

Към момента общественото недоволство не представлява непосредствена заплаха за управлението на Орбан, тъй като следващите избори в страната са планирани през 2026 г. Скандалът обаче избухна само няколко месеца преди европейските избори, на които партията му "Фидес" се надява да спечели от нарастващата подкрепа на крайната десница в цяла Европа.

"Достатъчно ни е. Нуждаем се от промяна, това правителство е пълно с лъжи и лицемерие", казва 64-годишният демонстрант Йожеф Молнар, като добавя, че за последен път е бил на протест през 1989 г., когато комунизмът се срива.

"Ние сме тук заради бъдещето и нашите внуци", подчертава твърдо Молнар, цитиран от "The Guardian".

Организаторите на протеста питат в своя публикация във Facebook колко още подобни случаи има, но унгарското общество е в неведение за тях.

"Независимо от политическите страни, ние вярваме, че е важно да се изкажем в подкрепа на защитата на жертвите на злоупотреби, в прозрачността, човешкото достойнство и честния обществен диалог", пишат те.

Мотивите за помилването на мъжа, който е помогнал за прикриването на сексуално насилие в детски дом, остават неясни.


Президентът на Унгария Каталин Новак Амнистия по случай с педофилия коства работата на унгарския президент Каталин Новак


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024