Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол Снимка: © SENDO
  • Какво е хипертонията - дефиниция, статистика, рискови фактори, усложнения?

  • Нормално кръвно налягане според възрастта.

  • Как да изберем правилния апарат за кръвно?

Артериалната хипертония, известна също като високо кръвно налягане, е състояние, при което налягането в кръвоносните съдове е по-високо от нормалното ниво за продължителен период от време. Това може да бъде причинено от генетично предразположение, неправилна диета, липса на физическа активност, чести моменти на стрес и други. Неправилно контролираното високо кръвно налягане повишава риска от сериозни здравословни проблеми.

На 17 май се състои Денят на хипертонията. Това е ежегодна инициатива, чиято цел е да информира обществото на достъпен език за хипертонията и нейните последици. Ранното разпознаване на симптомите и по-ранно диагностициране водят до по-ефективно лечение.

Общи данни за хипертонията

Според данни на световната здравна организация (СЗО) от края на 2023 година всеки трети възрастен в световен мащаб е с хипертония. Приблизително 4 от всеки 5 души с хипертония не се лекуват адекватно. Ако тази ситуация се овладее, положителната прогноза е, че между 2023 и 2050 г. могат да бъдат предотвратени 76 милиона смъртни случая. (1)

Кои са най-основните рискови фактори за високото кръвно?

  • Фамилна обремененост: Историята на хипертония в семейството увеличава вероятността за развитието ѝ.

  • Неправилно хранене: Прекалената консумация на готварска сол, мазнини, захари и съответно недостатъчният прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни повишат риска за високо кръвно.

  • Нездравословен начин на живот: Нередовната физическа активност, наднормено тегло и вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол могат да допринесат за хипертонията.

  • Стрес: Постоянният стрес може да повлияе на нивата на хормоните, които контролират кръвното налягане и то да го държи във високи стойности.

  • Възраст и пол: Рисковият фактор за хипертония нараства с възрастта и обикновено е по-висок при мъжете след 45 години и жените след 65 години.

  • Съпътстващи заболявания: Някои заболявания, свързани с бъбреците, както и диабета могат да увеличат риска от хипертония.

Усложнения при хипертония

Потенциалните усложнения на високото кръвно могат да бъдат сериозни и най-често включват:

  • Сърдечно-съдови заболявания и инсулт: Неконтролираното високо кръвно увеличава риска от развитие на сърдечни инфаркти, сърдечна недостатъчност и аритмии.

  • Бъбречни заболявания: Хипертонията може да увреди бъбреците и да доведе до хронична бъбречна недостатъчност или нефропатия.

  • Повреда на очите: Високото кръвно уврежда малките кръвоносни съдове в очите, което може да доведе до загуба на зрението или други сериозни очни проблеми.

Референтни стойности за кръвното налягане според възрастта:

В различните възрасти има леки разлики между това, което се смята за “нормално кръвно”. Важно е да знаем тези стойности за всяка възрастова група, за да знаем дали всичко е в норми. За деца и младежи, на възраст между 1 и 17 години, нормалните стойности за горната (систолна) граница на кръвното налягане са между 90 и 120 mmHg. За долната (диастолна) граница на кръвното налягане нормалните стойности са между 60 и 80 mmHg.

При възрастни, които са навършили 18 години и по-големи, нормалното кръвно налягане е със стойност 120/80 mmHg. При състояние на предхипертония, горната граница на кръвното налягане варира между 120 и 129 mmHg, докато долната остава под 80 mmHg. За хипертония от първа степен се приемат стойности на систолното кръвно налягане между 130 и 139 mmHg, а за диастолното между 80 и 89 mmHg.

Хипертония от втора степен се дефинира със стойности 140/90 mmHg и повече.

Тези стойности са общоприети, но е важно да се отбележи, че индивидуалните фактори и здравословното състояние на всеки човек могат да влияят на оптималните стойности за кръвното налягане. Затова е препоръчително винаги да се консултирате със своя лекар, за да получите индивидуална оценка и препоръки относно кръвното налягане за вашия конкретен случай.

Значение на редовното проследяване на стойностите на кръвното

Ежедневното измерване на кръвното налягане е ключово за откриване на хипертонията в ранните й стадии преди появата на сериозни симптоми. Редовното проследяване позволява на лекарите да оценят ефективността на лечението и да го коригират според нуждите на пациента. Засичането и лечението на хипертонията навреме намаляват риска от сериозни усложнения като сърдечни заболявания и инсулт.

Правилното управление на кръвното налягане може да подобри качеството на живот чрез намаляване на симптомите като главоболие и умора. От съществено значение е също и какъв апарат ще изберем. На българския пазар пример за подхидящи модели са тези на SENDO. Специалистите ги препоръчват за употреба в домашни условия заради гарантираната им клинична точност.

Изборът на апарата за кръвно

Когато си купуваме апарат за кръвно, първо трябва да обмислим кой вид ще изберем и съответно какви са плюсовете му. При апаратите за кръвно основният избор е дали да бъде традиционният механичен, или от по-съвременните автоматични. За да улесним избора ви, ще ви обясним подробно разликата помежду им.

Традиционните апарати за измерване на кръвно изискват ръчно напомпване на маншета около ръката и след това ръчно отчитане на резултатите с помощта на стетоскоп. Често пъти в домашни условия отчитането е невярно поради риска от човешката грешка. Също така тези апарати са по-сложни за използване.

От друга страна, дигиталните апарати за кръвно автоматично напомпват и отпускат маншета. Измерването при тях се свежда до натискането само на едно копче, което улеснява цялостния процес. При тях апаратът сам извежда резултатите на дисплей. Така се отличават не само с лесната употреба, но и с по-голямата точност на резултатите.

Някои от по-съвременните дигитални апарати за кръвно като тези на SENDO освен с клинична точност, се отличават и с много допълнителни функции, поради което са препоръчвани от специалистите. Пример за такива опции са технологията (HIRA) за отчитане на аритмия и анализ на аритмия, лесни за употреба само с едно копче, функция за памет и т.н. Паметта на апарата е изключително полезна, тъй като може да покажете данните на своя лекар. По този начин вашият лекар получава пълна картина за промените на кръвното ви и цялостното ви състояния.

Съвети за контрол на хипертонията

Предлагаме ви лесни съвети, които биха подобрили здравето ви и стойностите на кръвното ви налягане:

  • Спазвайте здравословен начин на живот: Това включва най-вече промени в храненето и физическата ви активност ежедневно. Опитайте се да се храните с диета, богата на плодове, зеленчуци, важни минерали и витамини. Откажете напълно или ограничете до минимум консумацията на захари и наситени мазнини. Консумацията на сол също трябва да е в норма, тъй като високото съдържание на натрий в организма повишава кръвното налягане.

  • Редовната физическа активност за поне 30 минути на ден подобрява здравето на сърдечно-съдовата ви система, а от там и на стойностите на вашето кръвно. Също ключово е да поддържате теглото си в нормалните граници за вашия ръст, пол и възраст, за да предотвратите риска от развитие на хипертония.

  • Откажете се от вредни навици: Употребата на цигари и алкохол във всеки случай има негативен ефект за вас. Ежедневното тютюнопушене и прием на алкохол значително увреждат сърдечно-съдовата ви система и са основен рисков фактор за хипертония.

  • Редовни профилактични и контролни прегледи: Консултациите с лекар са важни, за да следите вашето здраве и контрол на кръвното налягане, особено, ако има някакви промените в лечението.

  • Вземайте лекарствата си по рецепта: Ако ви е предписано лекарство за контрол на високото кръвно, вземайте го редовно и според указанията на вашия лекар.

  • Ежедневно проследяване на кръвното ви: Доверявайки се на лесен за употреба апарат за кръвно като SENDO вие гарантирате не само личното си спокойствие, но и това на лекуващия ви лекар. Опцията за запаметяване епизодите на аритмия е крайно полезна, когато се консултирате с вашия кардиолог, тъй като по този начин следите стриктно стойностите си. Това от своя страна е ключово в плана за лечение и евентуална корекция при нужда.

В заключение:

Важно е да осъзнаем, че лечението на кръвното налягане е наша лична отговорност и е ключов фактор за поддържане на здравето на сърцето и кръвоносните съдове. За да поддържаме нормално кръвно налягане, трябва да се придържаме към здравословен начин на живот. Редовното проследяване на кръвното налягане дава важна информация както на нас, така и на нашия лекар. Самостоятелното измерване на кръвното налягане в домашни условия може да ни го позволи, за да реагираме навреме при отклонения в стойностите му. Именно апаратите за кръвно SENDO са идеален метод за проследяване на сърдечно-съдовото здраве.

_________________________________________________________

Често задавани въпроси:

Какви са рисковете от човешка грешка при използване на традиционните апарати за кръвно?

  • Рисковете от човешка грешка при използване на традиционните апарати за кръвно налягане са значителни. Неправилното напомпване на маншета например може да доведе до неточни резултати. Също така, грешното му позициониране върху ръката може да доведе до неточни измервания. Допълнително, човешка грешка при слушането на пулса със стетоскоп може да води до неточни измервания на кръвното налягане.

Тези рискове подчертават необходимостта от преминаване към по-автоматизирани методи за измерване на кръвното налягане.

Защо стойностите на кръвното налягане се различават между деца, младежи и възрастни?

  • Различават се поради редица физиологични промени, които се случват през различните етапи на живота. През младежка възраст сърцето и кръвоносните съдове се развиват и се заздравяват. В този период могат да се появят физиологични колебания в кръвното налягане, които са част от нормалния процес на развитие. С нарастването на възрастта, кръвоносната система започва да показва признаци на стареене, като загуба на еластичност на кръвоносните съдове. Тези промени могат да повлияят на кръвното налягане и да доведат до увеличаване на риска от хипертония и свързаните с нея заболявания. Всички тези фактори се съчетават, за да създадат индивидуални разлики в стойностите на кръвното налягане между различните възрастови групи.

_________________________________________________________

Източници:

Референции:

(1) First WHO report details devastating impact of hypertension and ways to stop it. Accessed 28 April 2024. The World Health Organization (WHO) released its first-ever report on the devastating global impact of high blood pressure, along with recommendations on the ways to win the race against this silent killer. The report shows approximately 4 out of every 5 people with hypertension are not adequately treated, but if countries can scale up coverage, 76 million deaths could be averted between 2023 and 2050. Hypertension affects 1 in 3 adults worldwide. This common, deadly condition leads to stroke, heart attack, heart failure, kidney damage and many other health problems.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024