Снимка: © Булевард България

Първите чакащи за ваксини пред пунктовете в „Пирогов“ успяха да се имунизират след три часа на опашката. Това съобщиха от bTV и добавиха, че пред кабинетите се е стигнало до напрежение заради голямото забавяне.

От лечебното заведение обявиха, че „зеленият коридор“ за желаещи извън четирите фази на Националния план за ваксинация отваря в 13 ч., но опашка се струпа още рано сутринта. Въпреки това и хора извън приоритетните групи успяха да стигнат до препарата на AstraZeneca.

В неделя стана ясно, че „зелените коридори“ отново отварят, но с едно важно условие – ваксини ще се поставят само там, където няма желаещи от приоритетните групи. Доставката от 52 800 дози на AstraZeneca от вчера бе разпределена към 50% от общопрактикуващите лекари в страната.

Междувременно стана ясно, че личните лекари в Пловдив нямат достатъчно ваксини. Кореспондент на bTV съобщи, че пред кабинетите чакат много хора, но единственото място, на което има работещ „зелен коридор“, е частната болница „Пълмед“. Там има 100 дози за деня.

От РЗИ-Пловдив са съобщили, че в момента раздават ваксини на личните лекари, но в ограничен брой – само по два флакона.

В диагностично-консултативен център "Света Екатерина" във Варна е единственият "зелен коридор" в града, който в момента работи. В него има останали близо 100 ваксини, съобщи БНТ. 

Денонощният кабинет за ваксиниране в „Св. Анна“ в София е затворил още снощи, тъй като всички 130 препарата са били поставени. Той ще отвори, когато отново получи дози от ваксината, но не е ясно кога ще стане това. В "Александровска" кабинетите заработиха от 8:30 ч.

От ВМА съобщиха, че временно спират "зелените коридори", защото дозите от AstraZeneca за хора извън фазите са изчерпани.

Днес здравният министър Костадин Ангелов потвърди, че България преговаря за ваксини със страни като Франция и Германия, а с Швеция има сключено споразумение за доставка на 480 хиляди дози от препарата на Moderna – сделка, която най-вероятно е свързана с прякото съгласие на страната ни да купи от скандинавската страна препарати от Janssen.


След сделката за Janssen: България се е договорила с Швеция и за ваксини на Moderna


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти