Снимка: © European Union

Един познат се шегуваше, че когато чакаме новата 2021 г. часовникът вместо след 23.59 да покаже 0.00, щял да покаже 23.60. Странна, направо мистериозна година е 2020. 

Една от тези странности е, че на фона на тежката епидемична и започналата икономическа криза, за България може би се отваря исторически прозорец. 

Държавата ни ще получи поллагащата ѝ се, не малка, част от европейския фонд за възстановяване – 12,3 милиарда евро.Тези средства може да помогнат за бърза модернизация в ключови сфери - в публичните политики, в най-авангардните индустрии, в поитическата атмосфера и навици. 

А може и да не помогнат. Зависи от нас - как ще управляваме парите, дали ще ги "усвояваме" или ще ги инвестираме умно.

Затова ние от "Булевард България" и Европейския съвет за външна политика искаме да започнем този разговор за бъдещето. Нарекли сме го "Хоризонт 30", за да е ясно, че няма смисъл да гледаме непрекъснато в краката си, защото там винаги ще има надигнала се плочка, която ще ни спъне. Искаме да погледнем по-напред и да си отговорим къде всъщност искаме да стигнем. Как да изградим една модерна България. 

Този разговор не е никак лесен, няма да е и кратък. Няма да мине без участието на политици, колкото и техните "хоризонти" да са най-много четиригодишни, а ние искаме да гледаме доста по-напред. "Хоризонт 30" обаче няма да е партиен разговор. 

Това е разговор на нацията със себе си – за желанието ѝ да се промени, за въможностите ѝ да постигне съгласие по най-важните въпроси.

Началото на този разговор ще бъде поставено днес. Можете да го гледате на живо от 11.30 ч. на фейсбук страниците на "Булевард България" и Европейския съвет за външна политика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft