Хоризонт 30: Каква България да имаме след 10 години Снимка: © European Union

Един познат се шегуваше, че когато чакаме новата 2021 г. часовникът вместо след 23.59 да покаже 0.00, щял да покаже 23.60. Странна, направо мистериозна година е 2020.

Една от тези странности е, че на фона на тежката епидемична и започналата икономическа криза, за България може би се отваря исторически прозорец.

Държавата ни ще получи поллагащата ѝ се, не малка, част от европейския фонд за възстановяване – 12,3 милиарда евро.Тези средства може да помогнат за бърза модернизация в ключови сфери - в публичните политики, в най-авангардните индустрии, в поитическата атмосфера и навици.

А може и да не помогнат. Зависи от нас - как ще управляваме парите, дали ще ги "усвояваме" или ще ги инвестираме умно.

Затова ние от "Булевард България" и Европейския съвет за външна политика искаме да започнем този разговор за бъдещето. Нарекли сме го "Хоризонт 30", за да е ясно, че няма смисъл да гледаме непрекъснато в краката си, защото там винаги ще има надигнала се плочка, която ще ни спъне. Искаме да погледнем по-напред и да си отговорим къде всъщност искаме да стигнем. Как да изградим една модерна България.

Този разговор не е никак лесен, няма да е и кратък. Няма да мине без участието на политици, колкото и техните "хоризонти" да са най-много четиригодишни, а ние искаме да гледаме доста по-напред. "Хоризонт 30" обаче няма да е партиен разговор.

Това е разговор на нацията със себе си – за желанието ѝ да се промени, за въможностите ѝ да постигне съгласие по най-важните въпроси.

Началото на този разговор ще бъде поставено днес. Можете да го гледате на живо от 11.30 ч. на фейсбук страниците на "Булевард България" и Европейския съвет за външна политика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024