Христо Грозев: Путин е бил много по-вбесен, след като е гледал филма "Навални"

Христо Грозев, чието разследване за отравянето на Алексей Навални спечели "Оскар" за документален филм, изрази надежда, че наградата ще доведе до интерес у десетки милиони зрители към репресиите на режима в Русия и започнатата война.

"Наградата е много прагматично полезна, тъй като този филм ще бъде гледан от поне още 20 милиона души - хората ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме. А те са, че режимът в Русия има програма за елиминиране и убийство на собствените си граждани, които имат смелостта да тръгнат срещу властта. Това ще даде и допълнителен контекст за войната, която се води в момента", каза той във включване за bTV малко след церемонията в Лос Анджелис.

Алексей Навални продължава да излежава присъда по скалъпени обвинения в руски затвор, като не му е разрешено да се среща със съпругата си, а адвокатите му могат да разговарят с него, без да го виждат. Здравословното му състояние се влошава, а службите на Путин се опитват да го пречупят психически, но засега той не го допуска, каза още Грозев.

Филмът "Навални" е "в голяма степен български", каза още Грозев.

"Той започна, когато с този екип работихме по друг филм по моя идея. В един момент, след като имах увереност, че сме разрешили казуса с отравянето на Навални, аз пренасочих екипа към темата "Навални". Идеята е българска, голяма част от финансирането беше също мое в началото. Много се гордея, че това може да се нарече български проект и всички мои колеги ще се съгласят с това", каза той.

Приносът на Грозев и Bellingcat към разкриването на заговора за убийство на Алексей Навални от руските тайни служби има "пряка причинно-следствена връзка с опасността за живота" на българския журналист.

"Един филм има много по-голям емоционален ефект, отколкото каквото и да е печатно разследване. Поне по данни, които съм получил от хора, близки до Путин, след като е гледал части от филма, той е бил много по-вбесен от преди", каза още той.

За разлика от Великобритания, където Грозев не беше допуснат до наградите BAFTA от съображения за сигурност, в САЩ не е имал никакви проблеми да участва в церемонията на "Оскарите".

"Вярвах, още когато започнахме да правим филма в края на 2020 г., когато представихме идеята на Навални, му казахме, че сме убедени, че този филм ще стигне поне до номинации за "Оскар", може би на майтап - но това беше планомерен успех", коментира Христо Грозев.

Посланието на главния редактор на Bellincat към българските граждани: "Да се внимава във фактите, да не допускаме да вярваме на това, което искаме да вярваме. Винаги трябва да проверяваме какво стои зад думите на политиците и се надявам, че поне младото поколение в България търси само фактите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024