Христо Иванов: Ако БСП подкрепят смяната на главния прокурор и ВСС, може да гласуваме с тях Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отправи директен въпрос към лидера на БСП Корнелия Нинова дали в приоритетите на партията ѝ е прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев и разпускане на настоящия Висш съдебен съвет.

"Общата риторика, че ще борим олигархията, е лесна, но това е ключов въпрос и вододел", каза той. Думите му идват само два дни след като Нинова обяви сътрудничество между социалистите и „Демократична България“ на „експертно равнище“ по време на изборите, свързано с наблюдението на изборния процес. От партията на Иванов отрекоха да са имали среща с лидера на БСП и да са вземали такова решение.

„Не сме имали нито публична среща, нито друга. За нас фокусът е върху работата, а не върху пиарските акции и масовките пред медиите“, каза Христо Иванов днес в интервю за БНР.

Изборите на "приятелския огън"

"С БСП имаме дълбоки, непримирими различия, самата Нинова върна Тодор Живков като символ на тази партия. Това е абсолютен скандал, но ако наистина са готови да направим конституционни промени, за да прекратим мандата на Гешев и да говорим за разпускане на Висшия съдебен съвет, можем да гласуваме заедно с тях - без обаче да правим други компромиси", каза той.

„България трябва да бъде поставена под карантина от ГЕРБ, ДПС и патриотичните парчетии, защото са носители на корупционния вирус“, допълни съпредседателят на „Демократична България“.

Той обвини управляващите, че умишлено не провеждат информационна кампания за безопасно провеждане на избори по време на пандемия и не ваксинират участниците в избирателните комисии.

„Ако искаме много хора да участват в изборите, трябва отсега публично да тече кампания, в която да се уточнява при какви условия ще се гласува. Отсега хората трябва да бъдат информирани, че денят на изборите (б.а. – 4 април) ще е сигурен и спокоен, няма да има опасност за здравето им. Управляващите умишлено не осведомяват гражданите, за да има страх. Борисов, Пеевски и Доган управляват през страх“, каза той.

„Целта е да се насажда страх от заразяване в изборния процес, за да постигнат ниска избирателна активност“, добави председателят на „Да, България“.

"Демократична България" има „сведения“, че купуването на гласове вече е започнало, а при ниска активност на избирателите тежестта на тези 300-400 хил. гласа ще нарасне. „Контролираният вот вече не се разпределя само между ГЕРБ и ДПС, а и към ВМРО“, смята Иванов.

„Спасяването на българската демокрация изисква тези, които от 10 години са на власт - ГЕРБ, и тези, които несменяемо са в консумацията на власт от поне 20 години - ДПС, да бъдат отстранени“, добави той.

Според него – състоянието на прокуратурата е „фундаментален въпрос“. „Този проблем изкара хората на улицата. Проблем, от който зависи дали към нас ще има инвестиционен интерес за високоплатени работни места. Ако се реши този проблем, кражбите на милиарди ще спрат”, добави Иванов.

Той каза още, че фокус за партията му е електронното управление. Подготвили са план за въвеждането му, с което „административното бреме ще намалее със 70% за три години“. „Това е революция. Това ще доведе до избухване на икономическа, на предприемаческа, на инвестиционна активност“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022