Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отправи директен въпрос към лидера на БСП Корнелия Нинова дали в приоритетите на партията ѝ е прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев и разпускане на настоящия Висш съдебен съвет.

"Общата риторика, че ще борим олигархията, е лесна, но това е ключов въпрос и вододел", каза той. Думите му идват само два дни след като Нинова обяви сътрудничество между социалистите и „Демократична България“ на „експертно равнище“ по време на изборите, свързано с наблюдението на изборния процес. От партията на Иванов отрекоха да са имали среща с лидера на БСП и да са вземали такова решение.

„Не сме имали нито публична среща, нито друга. За нас фокусът е върху работата, а не върху пиарските акции и масовките пред медиите“, каза Христо Иванов днес в интервю за БНР.

Изборите на "приятелския огън"

"С БСП имаме дълбоки, непримирими различия, самата Нинова върна Тодор Живков като символ на тази партия. Това е абсолютен скандал, но ако наистина са готови да направим конституционни промени, за да прекратим мандата на Гешев и да говорим за разпускане на Висшия съдебен съвет, можем да гласуваме заедно с тях - без обаче да правим други компромиси", каза той.

„България трябва да бъде поставена под карантина от ГЕРБ, ДПС и патриотичните парчетии, защото са носители на корупционния вирус“, допълни съпредседателят на „Демократична България“.

Той обвини управляващите, че умишлено не провеждат информационна кампания за безопасно провеждане на избори по време на пандемия и не ваксинират участниците в избирателните комисии.

„Ако искаме много хора да участват в изборите, трябва отсега публично да тече кампания, в която да се уточнява при какви условия ще се гласува. Отсега хората трябва да бъдат информирани, че денят на изборите (б.а. – 4 април) ще е сигурен и спокоен, няма да има опасност за здравето им. Управляващите умишлено не осведомяват гражданите, за да има страх. Борисов, Пеевски и Доган управляват през страх“, каза той.

„Целта е да се насажда страх от заразяване в изборния процес, за да постигнат ниска избирателна активност“, добави председателят на „Да, България“.

"Демократична България" има „сведения“, че купуването на гласове вече е започнало, а при ниска активност на избирателите тежестта на тези 300-400 хил. гласа ще нарасне. „Контролираният вот вече не се разпределя само между ГЕРБ и ДПС, а и към ВМРО“, смята Иванов.

„Спасяването на българската демокрация изисква тези, които от 10 години са на власт - ГЕРБ, и тези, които несменяемо са в консумацията на власт от поне 20 години - ДПС, да бъдат отстранени“, добави той.

Според него – състоянието на прокуратурата е „фундаментален въпрос“. „Този проблем изкара хората на улицата. Проблем, от който зависи дали към нас ще има инвестиционен интерес за високоплатени работни места. Ако се реши този проблем, кражбите на милиарди ще спрат”, добави Иванов.

Той каза още, че фокус за партията му е електронното управление. Подготвили са план за въвеждането му, с което „административното бреме ще намалее със 70% за три години“. „Това е революция. Това ще доведе до избухване на икономическа, на предприемаческа, на инвестиционна активност“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция