Христо Иванов: Ако в 50-ото НС има мнозинство за премахване на модела Пеевски, нямаме право да не излъчим правителство

Подалият оставка председател на "Да България" Христо Иванов направи заявка за нов опит за съставяне на кабинет в 50-ото Народно събрание с цел да се "премахне моделът Пеевски".

Пред bTV Иванов отправи апел към ГЕРБ да покажат "дали са готови да се освободят от влиянието на Делян Пеевски" и да подкрепят обща програма за реформи, каквато ППДБ беше представила в меморандума си за ротационен кабинет.

Това са продължаване на съдебната реформа, смяна на регулаторите и реформа в службите за сигурност.

"Ако в парламента се установи такова мнозинство, което е готово да работи за тези реформи и за разрушаване на модела Пеевски, ние нямаме право да не опитаме да излъчим правителство, което да даде време", каза Иванов в интервю за "120 минути".

Той разтълкува събитията в ДПС като задействане на притеснение в "стожерите на Прехода", че Делян Пеевски прекалява в преяждането си с власт.

"Чудовищното дете на пленената държава Делян Пеевски се опита да вземе кормилото, да изяде всичко. Виждаме опити той да бъде спрян. Пеевски имаше нужда от изпълнителната власт под свой контрол, чрез която да презареди своето влияние в съдебната власт, регулаторите, службите и да упражнява все по-нарастващ натиск върху медиите. Ефектите от законодателството за хазарта върху медийния пазар не са нещо случайно", каза още Иванов.

Според него - целта на съпредседателя на ДПС е да управлява на гърба на Бойко Борисов и да го постави в "положението на Николай Денков", т.е. ГЕРБ да носи отговорността за управлението, докато Пеевски го употребява.

"Делян Пеевски моментално поиска да отиде на бързи избори, защото иска да запази контрола си върху МВР, службите, регулаторите. Затова бърза. А на хората срещу него им трябва време, за да си върнат властта", каза още Иванов.

Той прехвърли отговорността и върху Конституционния съд, който все още не е решил дали да потвърди легитимността на последните промени, направени с гласовете на ГЕРБ, ППДБ и ДПС в края на 2023.

Иванов твърди, че Пеевски и Борислав Сарафов са си "поставили за цел конституционната реформа да бъде съборена - да има безконтролен главен прокурор за 7 г. и още през септември да инсталират нов главен прокурор и шеф на ВАС.

"Какво ще направи КС няма да прогнозирам. Той е съд по име, но е част от политическата система по съдържание. Надявам се, че хорарта в него ще проявят отговорност - много по-разумно е ефектите от конституцията да бъде регулирана законно, но не може да се върнем назад", каза той.

"Много е необходимо в този парламент да се направи проверка дали може да се състави мнозинство на партии, които са готови да работят за премахване на модела Пеевски. Това е прилагането на онези реформи от февруари 2024 - затова той доведе до счупването на ротационната формула. Те бяха непоносими за Пеевски и той принуди Борисов да отидем на избори. Има ли шанс тези реформи да се случат? Ако има такава готовност, тя трябва да бъде използвана. Да се даде време на парламента да свърши определена работа и да довърши присъединяването към еврозоната и Шенген. Ако в парламента се установи такова мнозинство, което е готово да работи за тези реформи и за разрушаване на модела Пеевски, ние нямаме право да не излъчим правителство, което да даде време", каза още той.

Това е третият сигнал от ППДБ в рамките на днешния ден, след като Ахмед Доган отказа да се срещне с Делян Пеевски в Росенец, а проведе разговори само със 17-те лоялни членове на парламентарната група на ДПС.

  • По-рано днес ДСБ поискаха третия мандат да бъде връчен на ППДБ, за да се направи "техническо правителство"
  • Николай Денков от името на ПП намекна, че ако ДПС се освободи от Делян Пеевски, ще може да се водят "преговори по политики" с тази партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024
Важно днес

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевици е обявен за Източна и Южна България

Максималните температури ще са между 16° и 21°, в югоизточните райони до 24°-25°, за София - около 16°

09:00 - 06.10.2024
Бизнес

70% от имотните сделки в София се купуват с налични пари

120 хил. е средно скритата сума при имотна сделка в София

17:32 - 05.10.2024
Важно днес

Ахмед Доган стана протестър

С бели гълъби и викове "ДПС" симпатизанти посрещнаха Доган за първия му протест от години

15:01 - 05.10.2024